Partners krijgen recht op tien dagen kraamverlof

25.01.2019 02:48
partners-recht-tien-dagen-kraamverlof

Vaders en verzorgers moeten minimaal tien dagen kraamverlof kunnen opnemen als hun partner is bevallen. Ze moeten daarbij ten minste het loon ontvangen dat ze ook tijdens ziekteverlof krijgen. Daarover heeft het Europees Parlement een akkoord bereikt met de lidstaten.

Verantwoordelijk EU-commissaris Marianne Thyssen vind het ‘een goede dag voor sociaal Europa, vooral voor families’.

 

‘Betere verdeling van de zorgtaken’

De nieuwe regeling gaat ook gelden voor partners van gelijk geslacht in landen waar dat nationaal is geregeld. Europees is verder afgesproken dat van het bestaande recht op vier maanden ouderschapsverlof de ouders de helft niet mogen overdragen. Nu is één maand niet overdraagbaar. Die aanpassing moet leiden tot een betere verdeling van de zorgtaken en geeft ouders volgens Thyssen ‘echt een keuze om te kiezen hoe ze de zorg willen invullen’. De hoogte van de uitkering over de twee maanden wordt bepaald door de lidstaten.

 

Lees ook
Weer werken na je zwangerschapsverlof: zo ‘werkt’ dat >

 

Nederland stemde tegen

In Nederland werd het betaald partnerverlof verhoogd van twee naar vijf dagen: Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wilde vorig jaar echter niet dat het verlof nog eens naar tien dagen omhoog ging en Nederland stemde in juni dan ook tegen verruiming van het Europees verlof. Volgens Koolmees zouden lidstaten de duur ervan zelf moeten kunnen regelen.

Als de wet formeel is goedgekeurd, hebben de lidstaten drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >