Overprikkeld kind? Dít kan je doen

14.11.2022 12:00
opvoeden-zonder-stress-tips

Merk je dat je kind anders reageert na een druk weekend of lange schooldag? Plotseling in tranen uitbarst, een woede-aanval krijgt of de neiging hebben om zich terug te trekken? Dan kan je kind overprikkeld zijn.

Vervelend voor zo’n kleintje, daarom: vijf tips om te ontprikkelen.

Massage

Een massage is rustgevend en zorgt voor positieve aandacht. Je kind masseren kan helpen om weer tot rust te komen na een lange dag. Het best kan je dit voor het slapen doen zodat je kind daarna lekker in slaap kan komen. Je kunt een hoofd-, buik- of voetreflexmassage geven.

Douchen of in bad

De dag van je af spoelen kan heel goed werken bij kinderen maar ook bij volwassenen. Laat je kind voor het slapengaan even douchen of een bad nemen.

Opladen

Het is fijn voor je kind om na een lange dag even rust te nemen. Zo kan je kind weer opladen en alle prikkels van de dag loslaten. Ieder kind neemt op een andere manier rust. Vraag je kind waar-ie behoefte aan heeft, even alleen zijn of juist samen een kopje thee drinken.

Lees ook: 7 tips bij het opvoeden van een hoogsensitief kind >

Mindfulness

Mindfulnessoefeningen kunnen je kind helpen om te ontprikkelen en weer in het hier en nu te komen. Ook worden kinderen zich door mindfulness bewuster van zichzelf, hun lichaam, emoties en gevoelens.

Knuffelen

Gezellig samen knuffelen, de meeste kinderen vinden dat fijn. Door te knuffelen, maakt je lichaam een stofje aan dat oxytocine heet. Dat zorgt ervoor dat de spanning uit je lichaam verdwijnt. Houdt je kind niet van knuffelen, respecteer dan zijn of haar grenzen. Het aaien of knuffelen van je huisdier heeft hetzelfde effect.

Muziek luisteren

Muziek heeft veel invloed op je stemming. Het kan een goede manier zijn om te ontprikkelen. Welke muziek het beste werkt is per kind verschillend. Ga samen opzoek naar muziek die je kind prettig vindt en waarvan ze weer even tot zichzelf komen. Of dit nu klassiek is of een Hollandse meezinger.

Bron: JMouders

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.