Overleef de vermoeiende marathon (lees: het ouderschap) met deze 10 tips

29.03.2023 10:02
opvoeden-zonder-stress-tips

Het ouderschap kan aanvoelen als een marathon zonder einde. Het is vermoeiend, zelfs uitputtend en soms gewoon belachelijk. Met deze 10 tips kun je de race met opgeheven hoofd en een vleugje humor doorkomen.

 

1. Accepteer hulp

Voel je niet schuldig om hulp te vragen, zelfs Batman heeft Robin nodig.

2. Slaap wanneer de baby slaapt

Probeer te slapen als de baby slaapt, tenzij je wilt genieten van de rustige ambiance van huishoudelijke taken. Serieus, waarom zou je alles willen afstoffen om 3 uur ’s nachts?

3. Zorg voor jezelf 

Eet gezond, drink genoeg water en blijf bewegen. Maar als je een stuk taart wilt eten en Netflix wilt kijken, ga je gang. Soms is dat beter dan naar de sportschool gaan.

4. Laat sommige huishoudelijke taken los

Een beetje stof en rommeligheid zorgen voor karakter in je huis. Wees dus niet te perfectionistisch en ga lekker met je peuter spelen.

5. Zoek steun bij andere ouders

Praat met andere ouders over de hoogte- en dieptepunten van het ouderschap. En deel vooral de grappige momenten, want lachen is tenslotte het beste medicijn. Enneh, iedereen is moe.

6. Plan tijd voor jezelf

Reserveer tijd voor jezelf om te ontspannen. En als je jezelf niet vertrouwt om ook echt te ontspannen, plan dan een massage of een wijnproeverij. Dat werkt ook.

7. Gebruik technologie

Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik technologie. En als je kind je telefoon afpakt, bedenk dan dat zij waarschijnlijk betere selfies maken dan jij.

8. Verdeel de taken

Verdeel de taken met je partner. En als hij of zij niet weet hoe je de baby in een rompertje moet krijgen, laat ze het lekker zelf uitzoeken. Misschien levert het nog hilarische beelden op voor op de gram.

9. Plan quality time met je oudere kind(eren)

Het kan lastig zijn om tijd vrij te maken voor je oudere kinderen, vooral als je altijd bezig bent met het jongere kroost. Plan daarom regelmatig quality time in met je oudere kinderen om te praten, te lachen en leuke dingen te doen. Dit kan je helpen om de stress te verminderen en versterkt de band met je kinderen.

10. Wees geduldig

Het ouderschap is geen sprint, maar een marathon. En als je het gevoel hebt dat je op de 42ste kilometer bent, denk dan aan alle grappige momenten en lach om jezelf. Het komt allemaal goed.

Er zijn natuurlijk honderden tips en bij iedereen is weer wat anders van toepassing. Probeer vooral te genieten van deze rit in de achtbaan, want het is er eentje die nooit meer terugkomt.

Lees ook – 7 x zo tackel je samen de tropenjaren