‘Ouders moeten direct een boete krijgen als kind buiten vakantie thuisblijft’

02.02.2018 08:48
ouders-boete-kind-vakantie

Ouders die hun kind van school houden om eerder of juist later (en dus vaak goedkoper) op vakantie te gaan, moeten volgens het Openbaar Ministerie (OM) meteen een boete krijgen.

100 euro per dag

Vorig jaar kwamen er ruim 6000 meldingen van ‘luxeverzuim’ binnen. De eerste keer krijgen ouders een waarschuwing, maar gebeurt het nog eens, dan stuurt de leerplichtambtenaar een procesverbaal naar het Openbaar Ministerie (OM) en moeten ouders zich verantwoorden voor de rechter. Hebben ze geen goede reden voor het verzuim? Dan kunnen ze een boete van 100 euro per dag krijgen. 

 

Lees ook
Anke is bang voor de schoolpleinjungle >

 

‘Doodzonde’

Het OM vindt de bestaande aanpak omslachtig: de boetes kosten nu meer dan ze opbrengen, doordat de straf via de leerplichtambtenaar, het OM en de rechter pas bij de ouders terechtkomt. “Eigenlijk is de tussenkomst van het OM doodzonde”, zegt Carry Roozemond, directeur-bestuurder van leerplichtvereniging Ingrado tegen AD. “Het kost veel tijd en geld om die regels te handhaven, terwijl we precies weten waar het over gaat: ouders overtreden doelbewust de regels, zodat ze goedkoper of rustiger op vakantie kunnen.”

 

Sneller en goedkoper

Daarom start het OM met een proef om leerplichtambtenaren zelf boetes te laten uitschrijven. Het voordeel hiervan is dat het luxeverzuim sneller en goedkoper kan worden afgehandeld. Bovendien krijgen ouders dan geen aantekening meer in officiële justitiële documenten. Een boete aanvechten kan nog gewoon. Dat hoeft dan niet meer tijdens een zitting bij de rechtbank, maar kan via een bezwaarschrift bij de gemeente. 

Bron: AD

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >