Beeld: Getty
Beeld: Getty

Zondag werd Harper Beckham, de dochter van Victoria en David Beckham vijf. Haar moeder vierde dat door een foto op Instagram te plaatsen waarop ze haar jarige kind een kus op de mond geeft. Wat lief, denk je nu misschien, maar dat was niet iedereens reactie.

Victoria postte de foto afgelopen zondag. 'Gefeliciteerd, meisje! We houden ontzettend veel van je, kusjes van mama', staat erbij. Er kwam een storm aan protest los van mensen die dit niet vinden kunnen. En ook daar kwam weer een tegenreactie op. Veel ouders plaatsen inmiddels foto's waarop ze hun kind op de mond kussen online.

Wij vinden de ophef vreemd. Natuurlijk moet je je kind op de mond kunnen kussen. Amerikaanse kinderpsychologe Charlotte Reznick – verbonden aan de University of California at Los Angeles (UCLA)- denkt daar heel anders over, zo zei ze vorig jaar in een interview. "Kussen op de mond is te seksueel beladen." Omdat de mond een erogene zone is, zou een kind er seksuele gevoelens bij kunnen krijgen en dat is verwarrend. Op de mond kussen is iets wat alleen papa en mama met elkaar moeten doen, volgens Reznick.

Ook de foto van Victoria maakte zulke reacties los. De Engelse etiquette-expert Liz Brewer vindt het ook vrij ongewoon. "Normaal gesproken kus je een familielid niet op de mond, tenzij je ermee getrouwd bent," zegt ze. "Bij kinderen vind ik het niet echt een goede gewoonte, maar het is haar kind, dus zij kan bepalen wat zij het beste vindt." Toch zou ze het zelf niet doen. "Ik zou me er oncomfortabel bij voelen, en ik denk dat de meeste mensen dat zouden hebben, maar goed. Ik vind het geen erg goed voorbeeld zo."

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Happy Birthday baby girl ??? We all love you so much ??? X @davidbeckham @brooklynbeckham kisses from mummy X

A photo posted by Victoria Beckham (@victoriabeckham) on

 

 

 

In Nederland kijken we er wat relaxter tegen aan. Ineke van der Vlugt, van het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers WPF, zei vorig jaar nog dat ze op de mond zoenen geen enkel probleem vindt. "Hoe je een kind zoent, maakt niet zoveel uit, als je het maar liefde en genegenheid geeft. Dat is het allerbelangrijkst." Volgens haar komen kinderen op een gegeven moment vanzelf op een leeftijd dat ze misschien niet meer klef willen doen met hun ouders. "Ze gaan zich dan schamen voor hun lichaam en dan zullen ze zelf wel aangeven wat ze prettig vinden."

Intussen is de foto van Victoria Beckham al 566.000 keer geliket op Instagram en zijn de negatieve reacties weggehaald. Nu staan er alleen nog dingen als: 'Fantastische foto! Niemand komt tussen de liefde van een moeder en dochter!', 'Ik kan me niet voorstellen mijn kind mijn wang toe te draaien om te kussen. Wat afstandelijk!' en 'Deze foto is niets dan liefde tussen een moeder en haar prachtige dochter. Het is een onschuldige kus.' En daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn.

Bron: bbc.com, EditieNL, Instagram

kinderen-met-twee-moeders-of-vaders

Kinderen met homoseksuele ouders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Dat zegt hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos.

Door de kinderen te observeren, filmen en vragenlijsten in te laten vullen, zag Bos hoe ze zich gedroegen op school en binnen het gezin. En wat blijkt? Ze voelen zich niet minder gelukkig. Ook vertonen ze niet meer grensoverschrijdend gedrag.

 

'Begrensde acceptatie'

Maar toch kunnen ze volgens de wetenschapper van één ding wel last hebben: de 5 procent die uitgesproken negatief is over homoseksualiteit. Bos: "Er is sprake van een begrensde acceptatie vanuit de maatschappij: enerzijds heb je in Nederland als homo of lesbische vrouw veel vrijheid, maar tegelijkertijd vinden mensen het geregeld vies als twee mannen elkaar zoenen."

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over opgroeien zonder mannen >

 

'Wie is nou je echte moeder?'

"De samenleving zendt tegenstrijdige boodschappen uit en dat zien we ook terug in ons onderzoek", vervolgt Bos. "Zo krijgt de helft van de kinderen met twee moeders of twee vaders weleens vragen als: wie is nou je echte moeder? Of: mis je dan geen vader?’" Het zou volgens de wetenschapper best kunnen dat kinderen het moeilijk hebben met zulke vragen, maar ouders kunnen hier een belangrijke rol in spelen: "Hoe bereiden zij hun kinderen voor op opmerkingen en reacties vanuit de maatschappij? Ook de zichtbaarheid van andere vergelijkbare gezinnen helpt. Dat kinderen om zich heen zien dat er meer zijn zoals zij."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Annette (41) geeft les aan groep 7.

Dinsdagochtend elf uur, een binnenzwembad op de Veluwe. We zijn met de bovenbouw op kamp. Er zijn maar liefst 75 leerlingen mee. Vorig jaar waren het er vijftig, en toen vond ik al dat het maximum was overschreden. Nu zijn er niet eens meer slaapzalen voor de begeleiders in onze kampeerboerderij. ’s Nachts liggen we met tien leerkrachten en tien ouders op opblaasmatrassen in de ruimte tussen de voordeur en de keuken. Max, de vader van Julia, heeft zich op de plek naast mij weten te wurmen. Hij trakteert me iets te vaak op ongewenste knipoogjes. Gelukkig heb ik een niets onthullende pyjama aan. Maar het slaapt niet lekker.
 

Buikpijn van de spanning

Ik heb al weken buikpijn van de spanning, omdat ik veel verantwoordelijkheden heb. En dan heb ik ook nog de cursus voor bedrijfshulpverlener gevolgd. Wat heeft me bezield? Als dank voor mijn ijver ben ik nu verantwoordelijk voor alle ongelukjes en ongelukken die voorbijkomen.

Ik sta als bhv’er een trapje hoger dan een EHBO’er. Ik kan niet alleen pleisters plakken, tekenbeten behandelen en mitella’s aanleggen, maar ook de stabiele zijligging toepassen, reanimeren en branden blussen.

De andere volwassenen begeleiden gezellig wedstrijden, spelletjes, droppings. Ik zeul erachteraan met mijn EHBO-kist. Gisteren, op dag één, heb ik ontelbaar veel pleisters geplakt, zeven bloedende knieën verbonden, drie hoofdwonden gestelpt en vier teken verwijderd.

Vanochtend viel Elsje (7) uit een boom. Haar enkel zwol op en werd blauw. Een breuk? Ik spoot er een coldspray op. Een van de chauffeurs bracht haar naar de EHBO in de stad.

Ze waren nog niet weg of er klonk gebrul uit de keuken. Keukenhulpje Benjamin (8) had te enthousiast uien gesneden. Uit zijn wijsvinger spoot bloed, het topje lag er bijna af. Ook hij is naar de EHBO. Met een gaasje uit mijn kist.
 

Lees ook
Juf Charlotte (41) wordt gek van de ouders van Fiene >

 

Zwembandjes

Nu zijn we dus in het zwembad. Terwijl zeven leerlingen geen diploma hebben. Die moeten zwembandjes om. Mijn hart slaat een slag over als ik twee paar bandjes aan de kant van het diepe zie liggen. Ik ren naar de badmeester. Samen scannen we de bodem van het bad. Of daar een kind ligt. Dan zie ik de zwemdiplomaloze Hamza en Anouar (beiden 8) van de glijbaan glijden. Zonder zwembandjes. Overspannen roep ik ze naar de kant, sleur ze uit het water en zeg streng: “Of die dingen aan, of ik bind jullie voor de rest van de dag vast op een stoel.”
 

Nog één nacht

Collega Inge belt vanuit het ziekenhuis. Benjamins vinger is gehecht. En Elsjes enkel is niet gebroken, maar wel zwaar gekneusd. Inge brengt ze naar huis. Morgen gaan wij ook. Ik kan niet wachten. Nog één keer douchen onder een lauw, miezerig straaltje. Nog één nacht op mijn slaapmatrasje naast de knipogende Max. Ik snak naar mijn eigen man. En naar mijn eigen bed. En naar een bad van drie uur. En naar de herfstvakantie.


Dit artikel staat in Kek Mama 10-2018.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >