Ophef over foto waarop Victoria Beckham haar kind kust

13.07.2016 08:53
Beeld: Getty Beeld: Getty

Zondag werd Harper Beckham, de dochter van Victoria en David Beckham vijf. Haar moeder vierde dat door een foto op Instagram te plaatsen waarop ze haar jarige kind een kus op de mond geeft. Wat lief, denk je nu misschien, maar dat was niet iedereens reactie.

Victoria postte de foto afgelopen zondag. ‘Gefeliciteerd, meisje! We houden ontzettend veel van je, kusjes van mama’, staat erbij. Er kwam een storm aan protest los van mensen die dit niet vinden kunnen. En ook daar kwam weer een tegenreactie op. Veel ouders plaatsen inmiddels foto’s waarop ze hun kind op de mond kussen online.

Wij vinden de ophef vreemd. Natuurlijk moet je je kind op de mond kunnen kussen. Amerikaanse kinderpsychologe Charlotte Reznick – verbonden aan de University of California at Los Angeles (UCLA)- denkt daar heel anders over, zo zei ze vorig jaar in een interview. “Kussen op de mond is te seksueel beladen.” Omdat de mond een erogene zone is, zou een kind er seksuele gevoelens bij kunnen krijgen en dat is verwarrend. Op de mond kussen is iets wat alleen papa en mama met elkaar moeten doen, volgens Reznick.

Ook de foto van Victoria maakte zulke reacties los. De Engelse etiquette-expert Liz Brewer vindt het ook vrij ongewoon. “Normaal gesproken kus je een familielid niet op de mond, tenzij je ermee getrouwd bent,” zegt ze. “Bij kinderen vind ik het niet echt een goede gewoonte, maar het is haar kind, dus zij kan bepalen wat zij het beste vindt.” Toch zou ze het zelf niet doen. “Ik zou me er oncomfortabel bij voelen, en ik denk dat de meeste mensen dat zouden hebben, maar goed. Ik vind het geen erg goed voorbeeld zo.”

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Happy Birthday baby girl ??? We all love you so much ??? X @davidbeckham @brooklynbeckham kisses from mummy X

A photo posted by Victoria Beckham (@victoriabeckham) on

 

 

 

In Nederland kijken we er wat relaxter tegen aan. Ineke van der Vlugt, van het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers WPF, zei vorig jaar nog dat ze op de mond zoenen geen enkel probleem vindt. “Hoe je een kind zoent, maakt niet zoveel uit, als je het maar liefde en genegenheid geeft. Dat is het allerbelangrijkst.” Volgens haar komen kinderen op een gegeven moment vanzelf op een leeftijd dat ze misschien niet meer klef willen doen met hun ouders. “Ze gaan zich dan schamen voor hun lichaam en dan zullen ze zelf wel aangeven wat ze prettig vinden.”

Intussen is de foto van Victoria Beckham al 566.000 keer geliket op Instagram en zijn de negatieve reacties weggehaald. Nu staan er alleen nog dingen als: ‘Fantastische foto! Niemand komt tussen de liefde van een moeder en dochter!’, ‘Ik kan me niet voorstellen mijn kind mijn wang toe te draaien om te kussen. Wat afstandelijk!’ en ‘Deze foto is niets dan liefde tussen een moeder en haar prachtige dochter. Het is een onschuldige kus.’ En daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn.

Bron: bbc.com, EditieNL, Instagram