Als je gek bent op dezelfde sport, beleef je mooie tijden met je kind. “Een halfuur voor de les begint, staat mijn zoon al te stuiteren in zijn wetsuit.”

Martine Bosman (37) is moeder van Damian (11).


“Negen van de tien keer komt Damian met natte kleding thuis, vaak nog onder het kroos ook. Heeft hij weer met vriendjes in een weiland gespeeld of is-ie in een sloot gesprongen. En ik maar wassen. Damian zat eerst op voetbal, maar dat vond-ie helemaal niks. Als hij een bal kreeg toegespeeld, deed hij een stap opzij.

“Gaaf opa, dat wil ik!”

Het was mijn vader die twee jaar geleden over windsurfen begon. Damian veerde op. ‘Gaaf opa, dat wil ik.’ Ik floepte eruit dat ik dan ook op surfles wilde. Mijn ouders deden vroeger aan windsurfen, maar ik had het nooit geprobeerd. Het leek me enig samen iets met mijn zoon te doen. De eerste keer durfde ik niet op de plank te staan, mijn hart ging tekeer. Ik kreeg mijn zeil niet omhoog en was bang eraf te vallen. En dan moest ik ook nog Damian in de gaten houden. Kijken of hij net zo klungelde als zijn moedertje. Nergens voor nodig: binnen tien seconden surfte hij me met twee vingers in de neus voorbij.

Iedere week surfles

Iedere week hebben we surfles. Of het nu waait, windstil is of pijpenstelen regent. Een halfuur voor de les begint, staat mijn zoon al te stuiteren in zijn wetsuit. Sinds kort zitten Damian en ik niet meer bij elkaar in de klas. Hartstikke jammer, al vind ik het wel leuk om nieuwe dingen te leren. Voor Damian is dat net een brug te ver: hij kan goed surfen, maar volgens zijn instructeur is zijn spanningsboog na drie kwartier niet meer hoog genoeg. Dan ligt hij meer in het water te zwemmen of maakt een bommetje vanaf de kant. Ach, zolang hij er maar lol in heeft, vind ik alles best.

Samen met opa en oma

Inmiddels zijn ook mijn ouders weer gaan surfen. Er hoeft maar een zuchtje wind te staan of Damian hangt met opa aan de lijn. Dan springen we in de auto, lenen een surfplank van mijn ouders en gaan het water op. Hartstikke gezellig, zo met z’n vieren.”

 

Jhon (37) en zijn dochters Sanne (12) en Eline (9) crossfietsen en Sandra (41) rijdt samen met haar dochter Julianne (9) paard. Hun foto's en verhalen vind je in Kek Mama 8. 

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >