Ontstoken ogen bij je baby: zo zit dat

16.06.2020 14:02
baby ontstoken oog Beeld: Shutterstock

Heeft je baby een rood of tranend oog of zijn zijn oogleden plotseling dik? Dit kan er dan aan de hand zijn.

Het ziet er niet fijn uit, als je baby plotseling een flink rood oog heeft. Misschien traant het oog en komt er wat slijm of pus uit. Het kan ook zijn dat je wat blaasjes op de (opgezwollen) oogleden van je baby ziet.

Reden tot zorgen? Nee, want meestal gaan al deze klachten vanzelf weer over. Wel is het fijn om te weten waardoor het komt dat je baby een ontstoken oog heeft. Daarom zetten we de verschillende oorzaken voor je op een rij:

Prutoogjes

Een gek woord, maar dit betekent dat de traanbuis in de neus verstopt zit. Normaal stromen de tranen uit het oog door de traanbuis de neus in. Als die verstopt zit, hopen de tranen zich op en ontstaat er een tranend oog. Die tranen kunnen ook indikken en dat ziet er uit als pus. Daarom spreek je ook wel van pusoogjes.

Ongeveer één op de vijf baby’s heeft hier last van. Meestal ontstaan de klachten een paar weken na de geboorte. Je herkent prutoogjes door tranen, vuil of pus in het oog en omdat de binnenste ooghoek vaak dik of rood is.

Je kunt de ogen van je baby een paar keer per dag schoon maken met een nat watje en een kleine massage geven: strijk de tranen vanuit de binnenste ooghoek richting de neus. Prutoogjes gaan vanzelf weer over voordat je kind één jaar wordt.
 

Oogontsteking

Het komt niet vaak voor, maar het kan zijn dat je baby een oogontsteking heeft. In dat geval is het oog zelf rood, komen er tranen of slijm/pus uit en zijn de oogleden vaak opgezwollen. Ook kunnen er blaasjes te zien zijn op de oogleden.

Een oogontsteking ontstaat door een virus of bacterie, bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus of iemand met een koortslip (herpesvirus).
De meeste klachten beginnen zo’n tien dagen na de geboorte. Een oogontsteking gaat vanzelf over binnen één tot twee weken.

Neem contact op met je huisarts als de pus terug blijft komen of als je baby pijn heeft of licht niet kan verdragen. Doe dit ook als je zeker weet dat je kleintje in contact is geweest met iemand met een koortslip of als de klachten langer dan twee weken aanhouden.

Bron: Thuisarts

 

 

Lees ook: 5x dit moet je weten als je kind eczeem heeft >