Onderzoeker: met deze tips worden je kinderen nog succesvoller

21.07.2017 10:44
onderzoeker-kinderen-succesvol

We geven onze kinderen totaal verkeerde adviezen over hoe ze successen kunnen behalen in het leven. Althans, dat zegt Emma Seppäla, een onderzoeker uit Californië.

Hoe we het beter kunnen doen? Dat legt ze uit op de nieuwssite Quartz.

 

Averechts

Richt je op de toekomst, houd altijd je einddoel voor ogen en blijf altijd het beste uit jezelf halen: we zeggen het regelmatig tegen kinderen, maar dit alles werkt volgens Seppäla juist averechts. Sterker nog: het kan zelfs een burn-out veroorzaken en op die manier tot minder succes leiden. Zo pak je het dus beter aan: 

 

Houd je einddoel voor ogen? Nee: leef in het moment

Als kinderen zich steeds bezighouden met de toekomst (goede cijfers halen, de juiste studie kiezen) hebben ze daar volgens de onderzoeker last van: ze raken afgeleid en kunnen zich niet meer concentreren. Een beter idee? Vertel je kinderen dat het belangrijk is dat ze op dít moment gelukkig zijn, want uit onderzoek zou blijken dat geluk mensen twaalf procent productiever maakt.

 

Lees ook
Kappen met schreeuwen: poging tot positief opvoeden >

 

Haal het beste uit jezelf? Nee: relax

Doordat er veel van kinderen wordt verwacht, maken ze zich volgens Seppäla steeds meer zorgen. Kunnen ze wel aan de verwachtingen van de maatschappij voldoen? Dit zorgt voor veel stress. Dus in plaats van kinderen onder druk te zetten, adviseert de onderzoeker je kinderen te leren ontspannen. Door bijvoorbeeld meditatie of ademhalingsoefeningen, leren ze beter met stress omgaan.

 

Doe veel aan activiteiten? Nee: verveel je

Voetbal, gitaarles of de knutselclub: het schema van kinderen wordt volgepropt met activiteiten. Niet erg, maar uit onderzoek blijkt dat je beter over bepaalde dingen kunt nadenken als je juist helemaal niets doet. Seppäla vindt dan ook dat kinderen de tijd moeten krijgen om even níets te doen. Kortom: vervelen is helemaal niet erg.