Het jongste kind in de klas loopt meer risico op problemen in de toekomst, zo blijkt uit onderzoek van het King’s College London. Vooral op de lange termijn kan het grote gevolgen hebben.
Lees verder onder de advertentie
De onderzoekers analyseerden data van 300.000 mensen in Zweedse nationale registers.
Jongste kind in de klas
Het onderzoek toont aan dat het jongste kind in de klas meer kans heeft op lage schoolprestaties, problemen met drugs- en/of alcoholmisbruik en een depressie op latere leeftijd. Voor jonge kinderen met ADHD is het risico op een depressie juist kleiner. Al eerder bleek uit onderzoek dat onvolwassenheid ten opzichte van klasgenoten de kans op ADHD vergroot.
Er wordt op school weinig rekening gehouden met leeftijdsverschil, terwijl dit soms wel elf maanden kan zijn. ‘Een significant verschil’, volgens de hoofdonderzoeker. Het gevolg: normale gedragskenmerken voor jonge kinderen worden vergeleken met die van oudere kinderen. Dit is een minder groot probleem in landen als Denemarken, waar kinderen ook later mogen beginnen met school. Onderzoekers pleiten daarom voor meer flexibiliteit.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.