Het jongste kind in de klas loopt meer risico op problemen in de toekomst, zo blijkt uit onderzoek van het King’s College London. Vooral op de lange termijn kan het grote gevolgen hebben.
Lees verder onder de advertentie
De onderzoekers analyseerden data van 300.000 mensen in Zweedse nationale registers.
Jongste kind in de klas
Het onderzoek toont aan dat het jongste kind in de klas meer kans heeft op lage schoolprestaties, problemen met drugs- en/of alcoholmisbruik en een depressie op latere leeftijd. Voor jonge kinderen met ADHD is het risico op een depressie juist kleiner. Al eerder bleek uit onderzoek dat onvolwassenheid ten opzichte van klasgenoten de kans op ADHD vergroot.
Er wordt op school weinig rekening gehouden met leeftijdsverschil, terwijl dit soms wel elf maanden kan zijn. ‘Een significant verschil’, volgens de hoofdonderzoeker. Het gevolg: normale gedragskenmerken voor jonge kinderen worden vergeleken met die van oudere kinderen. Dit is een minder groot probleem in landen als Denemarken, waar kinderen ook later mogen beginnen met school. Onderzoekers pleiten daarom voor meer flexibiliteit.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…