Onderzoek: waarom jij sneller moe wordt dan je kind

11.05.2018 07:57
onderzoek-ouders-sneller-moe-dan-kinderen

Is jouw kind zo’n energiebom die maar moeilijk bij te houden is? Niet zo gek, volgens onderzoeker Tony Blazevich. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat volwassenen sneller moe worden dan kinderen.

Blazevich vergeleek resultaten van drie groepen mensen: volwassen duursporters, volwassenen die niet zo vaak aan zware lichamelijke inspanning deden en kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Vervolgens liet hij alle proefpersonen zo hard mogelijk fietsen en keek hij hoe zij na afloop daarvan herstelden. Wat bleek? Kinderen waren onvermoeibaar: ze herstelden zelfs sneller dan de duursporters.

 

Lees ook
Hoe de sportieve Theresa met haar drie kinderen het ‘Guinness World Record’ verbrak >

 

Uithoudingsvermogen

Het sterke uithoudingsvermogen is volgens de onderzoeker deels te verklaren door de manier waarop een kinderlichaam energie opwekt. “Kinderen produceren meer van hun energie aerobisch. Een aerobische stofwisseling maakt gebruik van zuurstof dat aan het bloed wordt onttrokken en produceert (in tegenstelling tot het anaerobische systeem) geen melkzuur dat spiervermoeidheid veroorzaakt. Daarnaast waren de kinderen sneller dan zelfs de getrainde duursporters in staat om het melkzuur uit hun spieren af te voeren, waardoor ze snel konden herstellen.”

 

Nuttig

Vooral voor sportdocenten kan dit onderzoek nuttig zijn, stelt Blazevich. “Onze studie laat zien dat het uithoudingsvermogen van de spieren vaak heel goed is bij kinderen, dus het is wellicht beter om te focussen op andere gebieden van fitheid, zoals sporttechniek, sprintsnelheid of spierkracht.”

Bron: Scientias

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >