onderzoek-vaders-dochter-emoties

Volgens onderzoekers van de Emory-universiteit en de universiteit van Arizona reageren vaders van een peutermeisje sterker op de emoties van hun kind dan mannen die een zoon hebben.

Hun bevindingen zijn gepubliceerd in American Psychological Association. 


Interactie

Aan het onderzoek deden 52 vaders mee. Zij droegen tijdens een week- en weekenddag een kleine computer aan hun broekriem. Deze maakte (op willekeurige momenten) geluidsopnamen en zo werden de interacties van de mannen met hun kind opgenomen. Wat bleek? Vaders spraken met dochters vaker over emoties en zongen liedjes. Met zonen werd er juist meer gestoeid. Ook gebruikten deze vaders vaker woorden die met succes te maken hadden, zoals 'trots' en 'winnen'.


Lees ook
Vader en meisje gaan als superhelden naar school >


Gezichtsexpressie

Toen de deelnemers foto's van hun eigen kind te zien kregen met een vrolijke, verdrietige of neutrale gezichtsexpressie, bleek dat vaders sterker reageerden op de vrolijke uitdrukkingen van hun dochter dan vaders van zonen. Het brein van de mannen met een zoon reageerde juist sterker op de foto's van hun zoon met een neutrale uitdrukking.
 

 

'Grote ontwikkeling'

Ook opmerkelijk: vaders van dochters reageerden vaker op het gehuil van hun kind. Hoofdonderzoeker Jennifer Mascaro: "We moeten ons bewust zijn van het feit dat het geslacht van een kind van invloed kan zijn op hoe zij behandeld worden, ook al is dit onopzettelijk. Het is belangrijk om te erkennen dat vaders waarschijnlijk minder aandacht besteden aan de emotionele behoeften van hun zoon. Als zij dat wel doen, zou dit kunnen zorgen voor een grote ontwikkeling van empathie bij jongens."

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >