Onderzoek: vaders van dochters reageren sterker op emoties van hun kind

29.05.2017 09:02
onderzoek-vaders-dochter-emoties

Volgens onderzoekers van de Emory-universiteit en de universiteit van Arizona reageren vaders van een peutermeisje sterker op de emoties van hun kind dan mannen die een zoon hebben.

Hun bevindingen zijn gepubliceerd in American Psychological Association. 

Interactie

Aan het onderzoek deden 52 vaders mee. Zij droegen tijdens een week- en weekenddag een kleine computer aan hun broekriem. Deze maakte (op willekeurige momenten) geluidsopnamen en zo werden de interacties van de mannen met hun kind opgenomen. Wat bleek? Vaders spraken met dochters vaker over emoties en zongen liedjes. Met zonen werd er juist meer gestoeid. Ook gebruikten deze vaders vaker woorden die met succes te maken hadden, zoals ’trots’ en ‘winnen’.

Lees ook
Vader en meisje gaan als superhelden naar school >

Gezichtsexpressie

Toen de deelnemers foto’s van hun eigen kind te zien kregen met een vrolijke, verdrietige of neutrale gezichtsexpressie, bleek dat vaders sterker reageerden op de vrolijke uitdrukkingen van hun dochter dan vaders van zonen. Het brein van de mannen met een zoon reageerde juist sterker op de foto’s van hun zoon met een neutrale uitdrukking.
 

 

‘Grote ontwikkeling’

Ook opmerkelijk: vaders van dochters reageerden vaker op het gehuil van hun kind. Hoofdonderzoeker Jennifer Mascaro: “We moeten ons bewust zijn van het feit dat het geslacht van een kind van invloed kan zijn op hoe zij behandeld worden, ook al is dit onopzettelijk. Het is belangrijk om te erkennen dat vaders waarschijnlijk minder aandacht besteden aan de emotionele behoeften van hun zoon. Als zij dat wel doen, zou dit kunnen zorgen voor een grote ontwikkeling van empathie bij jongens.”