Onderzoek: ouders van jonge kinderen zijn vaker ziek

11.04.2017 12:57
onderzoek-ouders-kleine-kinderen-vaker-ziek

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ouders van jonge kinderen vaker een luchtweginfectie hebben dan leeftijdsgenoten zonder (of met oudere) kinderen.

Het CBS stelde vorig jaar de vraag of mensen in de twee maanden voor het onderzoek verkouden of grieperig waren geweest: 40 procent van alle Nederlanders gaf aan daar last van te hebben gehad.
 

Hoger

Bij ouders van kinderen onder de 4 jaar lag dit aantal fors hoger: 56 procent zei in de afgelopen twee maanden verkouden te zijn geweest of griep te hebben gehad. Bij ouders van kinderen tussen de 4 en 12 jaar ging het om 42 procent. Slechts 33 procent van de mensen zonder (thuiswonende) kinderen had last van griepklachten.
 

Lees ook
VIDEO: zo voorkom je griep

 

Weerstand

Volgens het CBS bevestigen de cijfers wat al langer gedacht werd: “De aanname dat ouders van jonge kinderen vaker grieperig zijn was nooit bewezen. Nu hebben we aangetoond dat het wel zo is”, zegt onderzoeker Tanja Traag tegen RTL. Maar geen paniek, voor ouders met jonge kinderen is er ook een sprankje hoop: kinderen die vaker ziek zijn, bouwen ook meer weerstand op. Hierdoor zijn ze later weer minder ziek en dat is vanaf dát moment weer gunstig voor de ouders.