Onderzoek: ouders delen volop foto’s van hun kinderen maar negeren de gevaren

27.08.2018 12:39
foto's kinderen delen Beeld: Unsplash

Even gezellig dat kiekje van die eerste schooldag of dat geslaagde kinderfeestje op Facebook delen, leuk toch? Zo’n 30 procent van de ouders post dagelijks een foto van hun kind op social media, ondanks de risico’s hiervan, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Cybersecurityspecialist McAfee deed onderzoek onder 1000 Amerikaanse ouders naar hun online gedrag. Wat cijfers: 30 procent van de ouders post dagelijks een foto van hun kind op social media, waarvan 12% zelfs vier of meer keer per dag. Opvallend is dat ouders zich wel bewust zijn van de risico’s van het delen van foto’s van hun kind, zoals pedofilie, stalken, ontvoering en online pesten. Bijna driekwart (71%) van de ouders gelooft dat online foto’s in de verkeerde handen zouden kunnen vallen.

 

Lees ook
KIND: 5 tips om jouw kind online te beschermen >

 

Zonder toestemming

Maar ondanks deze risico’s vindt 58% van de ouders het oké om zonder toestemming van hun kind foto’s te posten. Daarbij gelooft 22% van de ouders dat hun kind te jong is om zelf af te kunnen wegen of hun foto’s online gedeeld mogen worden, en nog eens 19% vindt dat ouders die beslissing altijd zelf mogen nemen, ongeacht de mening van hun kind. Hierbij worden soms ook persoonlijke informatie en privacygevoelige details over het kind bij een foto gedeeld. Zoals foto’s van het kind op de eerste schooldag, waarbij duidelijk wordt vermeld naar welke school het kind gaat.

 

Maak afspraken

Om hiermee veiliger om te gaan geeft de cybersecurityspecialist wat tips. Allereerst: wees je bewust van geo-tagging. Veel sociale netwerken maken gebruik van locatie wanneer een foto wordt geupload (zoals in een binnenspeeltuin). Schakel deze functie uit om te voorkomen dat jullie locatie gedeeld wordt. Scherp ook je privacy settings op Facebook en Instagram aan, waardoor alleen je vrienden kunnen zien wat je deelt. Maar let op: beschouw nog steeds alles wat je deelt als openbaar, zet er dus niets op wat nadelig kan werken. Maak tot slot afspraken met vrienden, familie en kinderen. Wees duidelijk naar anderen over jouw wensen wat betreft het delen van foto’s. Deze regels kunnen ongewenst gedoe voorkomen wanneer een overenthousiast familielid (hallo, oma) foto’s deelt zonder eerst toestemming te vragen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >