Even gezellig dat kiekje van die eerste schooldag of dat geslaagde kinderfeestje op Facebook delen, leuk toch? Zo’n 30 procent van de ouders post dagelijks een foto van hun kind op social media, ondanks de risico’s hiervan, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Cybersecurityspecialist McAfee deed onderzoek onder 1000 Amerikaanse ouders naar hun online gedrag. Wat cijfers: 30 procent van de ouders post dagelijks een foto van hun kind op social media, waarvan 12% zelfs vier of meer keer per dag. Opvallend is dat ouders zich wel bewust zijn van de risico’s van het delen van foto’s van hun kind, zoals pedofilie, stalken, ontvoering en online pesten. Bijna driekwart (71%) van de ouders gelooft dat online foto’s in de verkeerde handen zouden kunnen vallen.
Maar ondanks deze risico’s vindt 58% van de ouders het oké om zonder toestemming van hun kind foto’s te posten. Daarbij gelooft 22% van de ouders dat hun kind te jong is om zelf af te kunnen wegen of hun foto’s online gedeeld mogen worden, en nog eens 19% vindt dat ouders die beslissing altijd zelf mogen nemen, ongeacht de mening van hun kind. Hierbij worden soms ook persoonlijke informatie en privacygevoelige details over het kind bij een foto gedeeld. Zoals foto’s van het kind op de eerste schooldag, waarbij duidelijk wordt vermeld naar welke school het kind gaat.
Lees verder onder de advertentie
Maak afspraken
Om hiermee veiliger om te gaan geeft de cybersecurityspecialist wat tips. Allereerst: wees je bewust van geo-tagging. Veel sociale netwerken maken gebruik van locatie wanneer een foto wordt geupload (zoals in een binnenspeeltuin). Schakel deze functie uit om te voorkomen dat jullie locatie gedeeld wordt. Scherp ook je privacy settings op Facebook en Instagram aan, waardoor alleen je vrienden kunnen zien wat je deelt. Maar let op: beschouw nog steeds alles wat je deelt als openbaar, zet er dus niets op wat nadelig kan werken. Maak tot slot afspraken met vrienden, familie en kinderen. Wees duidelijk naar anderen over jouw wensen wat betreft het delen van foto’s. Deze regels kunnen ongewenst gedoe voorkomen wanneer een overenthousiast familielid (hallo, oma) foto’s deelt zonder eerst toestemming te vragen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.