Onderzoek: bijna alle Nederlandse kinderen bang voor ‘online wereld’

10.02.2017 10:28
kinderen-bang-online-wereld

Uit onderzoek van cybersecuritybedrijf Kaspersky Lab (in het kader van Safer Internet Day 2017) blijkt dat maar liefst 97 procent van de 10- tot 15-jarigen in Nederland zegt in meer of mindere mate bang te zijn om online te gaan.

Dit is het hoogste aantal van Europa.
 

Illegale activiteiten

Volgens het onderzoek is 19 procent van de kinderen bang te zullen worden gepest door vreemden. 33 procent vreest te worden gedwongen om dingen te doen die ze eigenlijk niet willen en 32 procent is bang om aangespoord te worden tot illegale activiteiten. 42 procent van de kinderen is huiverig dat vreemden toegang hebben tot informatie die ze online hebben gepost, zelfs als ze het weer hebben verwijderd.
 

‘Uniting for a better internet’

“Omdat er zo veel voordelen zijn verbonden aan de online-activiteiten van kinderen, ook op sociaal gebied, is het makkelijk om uit het oog te verliezen dat het hier om een kwetsbare groep gaat, en dat onze kinderen op internet, bewust of onbewust, aan gevaren kunnen worden blootgesteld”, zegt Martijn van Lom, General Manager Benelux van Kaspersky Lab. “Dit jaar luidt het thema van Safer Internet Day: ‘uniting for a better internet’. Het is de gezamenlijke zorgplicht van de security-industrie, de overheid, leerkrachten en ouders om de risico’s te beperken en te zorgen dat kinderen in een veilige online omgeving kunnen leren, ontspannen en spelen.”

Wil jij weten hoe je jouw kind online kunt beschermen? Bekijk hier onze tips.