Onderzoek: 70% van de moeders heeft het ’te druk’

07.12.2018 09:49
onderzoek-moeders-te-druk

Een groot deel van de Nederlanders vindt het leven hectisch en vooral ouders met thuiswonende kinderen hebben hier last van: 70% van deze groep zegt het ’te druk’ te hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

 

Drukke levensfase

Voor het onderzoek hielden bijna 1900 Nederlanders een week lang hun activiteiten bij in een dagboek. Op basis van deze gegevens schetsten de onderzoekers de tijdsbesteding van Nederlanders in het algemeen én voor verschillende groepen en levensfasen. Wat blijkt? De tijd met thuiswonende kinderen is bij uitstek een drukke levensfase. In geen enkele andere fase gaat er zoveel tijd naar betaald werk, scholing, zorg voor kinderen en zorg voor het huishouden (namelijk ongeveer 58 uur per week). Er is dan ook relatief weinig ruimte voor vrije tijd (ongeveer 35 uur) en persoonlijke verzorging (ongeveer 74 uur).

 

Lees ook
‘Neem wat tijd voor jezelf: dat is het slechtste advies aan moeders óóit’ >

 

Net zo tevreden als mensen zonder kinderen

Ruim vier op de tien ouders voelt zich op enig moment van de week opgejaagd en ongeveer zeven op de tien ouders heeft het naar eigen zeggen weleens ‘te druk’. In geen van de andere onderzochte groepen liggen deze aandelen zo hoog. Dat het druk is, betekent overigens niet dat de kwaliteit van leven hier altijd onder lijdt: ouders geven hun leven een 7,8 als rapportcijfer, en daarmee zijn zij ongeveer even tevreden met hun leven als mensen zonder kinderen.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >