Mysterie ontrafeld: dit gaat er om in het hoofd van jouw kleintje

11.08.2022 10:12
baby_met_babysokken
De hersentjes van je baby draaien overuren, zo blijkt uit langdurig onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Zo kunnen kleintjes zich al verplaatsen in een ander en hebben ze al een werkgeheugen. 

Tijdens het Utrechtse onderzoek deden zo’n drieduizend baby’s mee. Al tijdens de zwangerschap werden de baby’s onderzocht en ook na de geboorte bezochten ze regelmatig het ziekenhuis voor onderzoeken.

Doel afleiden

Uit het onderzoek kwam onder andere dat baby’s zich al vanaf 6 maanden oud kunnen verplaatsen in een ander. Hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie Chantal Kemner legt aan de Volkskrant uit hoe dit zit: “We onderzoeken gedetailleerd hoe kinderen sociale vaardigheden en zelfcontrole ontwikkelen, daarbij kijken we goed naar de hersenontwikkeling. Nergens ter wereld wordt zoiets gedaan.” De baby’s kregen tijdens het onderzoek twee transparante plastic bakken voor hun neus. In de linker zat een knuffel, in de rechter een bal. De baby’s zagen de arm van een volwassenen telkens de beer pakken. Tot de opstelling werd gewisseld. “Pakte de onderzoeker de bal, dan keken de baby’s daar langer naar dan wanneer de onderzoeker de beer pakte. Dat was onverwachts. De arm was in de ogen van de baby’s doelgericht op zoek naar de beer, ongeacht de locatie. Hieruit blijkt dat baby’s het doel van een ander kunnen afleiden uit zijn gedrag en zich dus kunnen verplaatsen in een ander.”   Bron: Volkskrant Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.