Wat doe je als je kind pertinent weigert z’n kamer op te ruimen? Deze moeder was er zó klaar mee, dat ze het rondslingerende speelgoed van haar zoon in een vuilniszak stopte. Die rigoureuze actie leverde haar bakken kritiek op.
Lees verder onder de advertentie
Tabatha Marie vindt het belangrijk dat haar zoon zijn eigen rommel opruimt: ze wil geen ‘respectloze’ man opvoeden die verwacht dat een moeder of vrouw dat wel voor ‘m doet. Dus toen haar zoon opnieuw zei dat zíj zijn rommel moest opruimen, dacht ze: prima. Dan doe ik dat. Ze nam geen halve maatregelen en ging met een vuilniszak door zijn kamer om hem een les te leren.
Tabatha kreeg een hoop kritiek. Mensen vragen zich af waarom ze niet samen met haar zoon opruimt en vinden dat ze te veel eist van een achtjarige jongen. Eén troost: ze verzekert kijkers dat ze de vuilniszak met speelgoed bewaart in de kelder. Hij mag zijn speelgoed ’terugverdienen’ zodra hij beter gedrag vertoont.
De moeder zegt dat de band met haar zoon sinds de actie zelfs beter is dan ooit. ‘Ik ben normaal gesproken de moeder die over zich heen laat lopen. Nu liet ik dat een keer niet gebeuren, en zijn we beste vrienden.’ Ze krijgt ook steun van ouders die wel begrip hebben voor haar opruimtactiek. ‘Bewaar ze en pak ze opnieuw in voor verjaardagen of de kerst’, grapt iemand in de comments, en ‘Love it! Jij ruimt op zoals ik dat doe, goed gedaan moeder’.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…