zo'n dag
Beeld: Unsplash

De Amerikaanse moeder en schrijfster Kristen Heelon had er onlangs weer eentje. Zo’n dag die iedere ouder wel kent. Ze schreef er een openhartig verslag over.

Voor Scary Mommy schetste Kristen het beeld van een dag die al uren voordat de wekker gaat begint: de baby huilt, een ziek kind hoest. ‘Van die dagen waarop de urinegeur je in je gezicht slaat zodra je de kamer van je baby inloopt, op hetzelfde moment dat je met je rechtervoet op drie stukken Lego stapt, alsof het glasscherven zijn. Zo’n dag was het.’

 

Binnensmonds vloeken

Het relaas gaat verder: haar peuter gooit een kom melk over de vloer, maakt er een pirouette in en knalt met z’n neus tegen de muur. Haar man draait een lange dienst en zij heeft geen auto om het huis te ontvluchten. Kristen: ‘Het is zo’n dag waarop je je niet kunt herinneren wanneer je de laatste keer gedoucht hebt. Je kijkt naar beneden en ziet twee tweejarigen, die terwijl jij je koffie voor de derde keer opnieuw hebt opgewarmd, in het vuilnis hebben lopen wroeten en stukken bananenschil naar elkaar gooien. Het is een dag waarop ik naar mijn kinderen snauw en binnensmonds vloek, en me afvraag hoe ik de rest van de dag – of zelfs het komende half uur – doorkom.’

 

Lees ook
'Zo'n moeder zou ik nooit worden. Tot ik moeder werd' >

 

Het is voorbij

Maar dan komt er verlossing, schrijft ze: ‘Terwijl ik eindelijk ga zitten na deze helse dag, realiseer ik me dat ik het gehaald heb. Het is voorbij. Mijn kinderen zijn nog steeds gezond en goed verzorgd. Deze dagen zullen vaker komen, en ze zullen me tot wanhoop drijven. Maar ik zal ze allemaal doorstaan. En ik heb goede dagen die zwaarder wegen dan deze. Wie weet, misschien is er morgen wel zo eentje.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bijna-duizend-scholen-nederland-te-weinig-leerlingen

Een op de zeven basisscholen in Nederland heeft te weinig leerlingen. Dat zijn er ruim 900, blijkt uit analyse van RTL Nieuws.

Bij een deel hiervan is het zelfs zo leeg, dat sluiting dreigt.

 

Gemeente

Sinds het nieuwe schooljaar heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nieuwe normen vastgesteld: het minimaal aantal leerlingen dat op een school moet zitten, hangt af van de gemeente. Zo moet een school in een grote gemeente als Amsterdam minimaal 195 leerlingen hebben, terwijl een school in bijvoorbeeld Delfzijl aan zo’n vijftig leerlingen genoeg heeft. Komt je als onderwijsinstelling drie jaar lang niet aan dat aantal? Dan krijg je geen geld meer van de overheid en moet je in principe dicht.

 

Lees ook
Van 'openbaar' tot 'confessioneel bijzonder': 4 soorten basisscholen op een rij >

 

'Een slechte zaak'

Ondanks dat veel ouders denken dat een 'kleine' school juist goed voor hun kind is, noemt de Onderwijsraad het 'een slechte zaak'. "De kwaliteit van de lessen op kleine scholen is kwetsbaar. Als op zo'n school een docent ziek is of weg gaat, levert dat al snel problemen op. Verder wordt er vaak met combinatieklassen gewerkt en dat is een stuk lastiger voor de leerkracht."

 

Drie keer zo hoog

Ook is een kleine school voor kinderen slecht voor hun sociale ontwikkeling én relatief duurder dan een gemiddelde school, stelt de Raad. "Scholen krijgen een bedrag per leerling, maar ook een 'vaste voet'. Die kosten worden bij een kleine school over minder leerlingen verdeeld en zijn dus bijna drie keer zo hoog als op een gemiddelde school."

Wil je weten hoeveel leerlingen de scholen in jouw woonplaats hebben? Ga naar RTLnieuws.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
zo-willen-kinderen-eten-geserveerd-hebben

Alles op een hoop of netjes naast elkaar: wetenschapper Annemarie Olsen onderzocht hoe kinderen hun eten het liefst geserveerd hebben en wat blijkt? Meisjes (van 7 en 8 jaar oud) hebben een sterke voorkeur voor borden waarop alle ingrediënten van elkaar gescheiden liggen.

Jongens van diezelfde leeftijd hebben geen voorkeur, maar kinderen tussen de 12 en 14 jaar oud willen hun voedsel het liefst deels of helemaal door elkaar geroerd te eten.

 

'Besmetten'

Waarom jongere meisjes een voorkeur hebben voor een serveerstijl waarbij ingrediënten elkaar niet raken, is gissen. “Het kan zijn dat ze geloven dat de verschillende ingrediënten elkaar kunnen ‘besmetten’", zegt Olsen. “Maar het kan ook zijn dat ze de verschillende elementen in een bepaalde volgorde willen eten of dat het ze meer overzicht geeft.”

 

Lees ook
Onderzoek: hierdoor eet jouw kind voortaan wel alle groenten op >

 

Advies

Of je kind nu een jongen of meisje is, de wetenschapper adviseert ouders sowieso verschillende ingrediënten gescheiden van elkaar op een bord te leggen. "Ze kunnen dan zelf de keuze maken om de ingrediënten één voor één op te eten of toch met elkaar te vermengen."

Bron: scientias.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >