Gezellig hoor, die decembermaand, maar vaak ook hét moment dat jij (of je kind) ineens een flinke griep te pakken krijgt. Hoe je je tegen die rondzwevende bacteriën kunt weren? Blogger en moeder Amber Leventry geeft tips.
Lees verder onder de advertentie
1. Accepteer dat de kans bestaat dat jij (of je kind) ziek wordt
Hoe eerder je accepteert dat je schema’s in de war worden geschopt, het wasgoed zich verdubbelt door snot of spuug en je een paar dagen slecht slaapt, hoe makkelijker het is om voor jezelf of je kind te zorgen als het nodig is. Natuurlijk kun je nog steeds chagrijnig zijn, maar het haalt net dat ‘verrassingselement’ weg.
Lees verder onder de advertentie
2. Wees lui
Maar dan ook echt lui. Laat je kind z’n favoriete tv-show kijken, neem de tijd om een beetje in slaap te vallen en vecht er niet tegen. Want jullie hebben die rust nodig.
En vooral op de slaapkamer, want niets is erger dan midden in de nacht de lakens van je kind moeten verwisselen. Een wijze vriend leerde mij de volgende truc: leg iets dat geen water doorlaat tussen het kussen en de laken. Leg daar vervolgens nog een kussen op en als je kind dan spuugt, hoef je alleen de bovenste laag eraf te halen. Ook een goeie: zet altijd een emmer klaar en zorg ervoor dat je kind met z’n hoofd iets hoger ligt bij een hevige verkoudheid.
Lees verder onder de advertentie
4. Bel gewoon de dokter als het niet goed voelt
Vertrouw vooral niet op etherische oliën of verhalen van andere moeders op Facebook. Maak je je zorgen? Bel dan gewoon de huisarts.
En, het allerbelangrijkste: blijf ademen. Want je kunt dit.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.