‘Mijn zoon (8) is niet sportief. Ik heb het gevoel dat ik faal als moeder’

30.11.2017 13:48
Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord

Mijn zoon (8) is niet sportief. Hij wil niet op voetbal, niet op tennis, niet op hockey. Hij wil alleen maar gamen. Als ik op het veldje voor ons huis voetballende jochies zie heb ik het gevoel dat ik faal als moeder.

Wilt u onmiddellijk ophouden met die schuldgevoelens? Die hebben ouders veel te veel tegenwoordig. Uw zoon is geen kleipoppetje dat door u kan worden gekneed. Hij is wie hij is, een uniek pakketje genen. Met invloeden van een buitenwereld waar u niks over te zeggen hebt. Hoe hij opgroeit, hangt voor een groot deel daarvan af. Het enige wat u kunt doen is hem zo goed mogelijk begeleiden in zijn mogelijkheden en begrenzingen. En hier stuit u op een begrenzing.
 

Spelletje

Uw zoon heeft blijkbaar geen aanleg voor balsporten en kan er geen interesse voor opbrengen. Nou en? Als hij maar beweegt. Om zijn botjes en zijn spieren te ontwikkelen. Minimaal een uur per dag is de richtlijn bij opgroeiende kinderen. Maak er een spelletje van, waarbij hij zelf mag bedenken hoe hij het uur invult. Naar school lopen of fietsen en spelen in het speelkwartier telt mee. Hutten bouwen en in bomen klimmen in het bos ook.
 

Stickers

Hou een sticker-beloningsysteem aan. Als hij dertig stickers heeft verzameld krijgt hij een filmkaartje. Uw zoon vindt het vast leuk naar films te gaan die zijn gebaseerd op games. Die draaien in een bioscoop. Naar zo’n bioscoop kun je wandelen – we hopen dat het gebouw een beetje uit uw buurt ligt. Kan uw kind al lopende weer nieuwe stickers verzamelen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >