Mijn buurmeisje past vier keer per week op mijn kinderen. Ze haalt ze op van school en krijgt dan vaak te horen dat ze liever bij vriendjes spelen omdat ze het met de oppas maar saai vinden. Gevolg: de oppas ligt à € 10 per uur te Netflixen op de bank.
Lees verder onder de advertentie
De taak van een oppas is de ouders te vervangen. En ouders liggen niet de hele dag te Netflixen, maar maken het thuis gezellig. Uw buurmeisje behoeft op dit vlak blijkbaar wat sturing. Begin daartoe met het kopen van een puzzel die niet in een dag te leggen is. U stelt uw kinderen een beloning in het vooruitzicht als het hen lukt de puzzel af te maken. Maar! Ze mogen uitsluitend puzzelen als de oppas meedoet. Als u en uw man thuiskomen juicht u de vorderingen toe (of juist niet – wees daar eerlijk in, dat verhoogt de spanning).
Lees verder onder de advertentie
Spannend boek
Behalve de puzzel koopt u een spannend kinderboek. U vraagt de oppas daar elke dag een hoofdstuk uit voor te lezen. Als de kinderen willen weten hoe het verder gaat, moeten ze wel met haar mee naar huis gaan. Het is een soort Netflixen maar dan gezelliger.
Als de kinderen een uurtje mogen gamen, kan uw oppas misschien strijken, koken of een ander klusje doen. Zoals echte ouders ook doen.
Verantwoorde kinderhang-out
Wij voorspellen u dat uw huis een verantwoorde kinderhang-out wordt waar de vriendjes van uw kroost ook graag komen. Andere ouders zullen u dankbaar zijn. Van de oppas weten we dat niet zeker.
Lees verder onder de advertentie
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.