Mijn dochter van acht snauwt permanent tegen haar broertje van vier. Als hij haar per ongeluk aanraakt, zegt ze: “Hè, gatver”, en ze weigert hem ’s avonds ook een kusje te geven voor het slapengaan. Mijn zoon denkt daardoor dat hij vies is. Ook heeft ze een grote mond tegen mij. Ik kan haar soms niet uitstaan vanwege dit gedrag. Wat moet ik doen?
Lees verder onder de advertentie
Els en Do: Het lijkt er op dat uw dochter groen ziet van jaloezie op haar schattige kleuterbroertje. Net als de dochter van tante Do, ooit. Alix schaamt zich nu als ze oude familiefilmpjes ziet waarop zij kleine Bruno vooral van de bank duwde, hem kneep en hem in zijn rollertje wegduwde naar zijn kamer. Onder de kreet: “Alix ook!”
Lees verder onder de advertentie
Macht in de kinderrij
Hier wordt de oudste strijd ter wereld uitgevochten: die om de macht in de kinderrij. Voorlopig delft uw dochter het onderspit. En dat is zuur. Denk uzelf in dat uw man na jaren opeens een tweede vrouw zou nemen. En dan van u eist dat u dat leuk vindt en aardig tegen haar doet. U zou waarschijnlijk pijlsnel opstappen. Maar uw dochter kan niet weg, dus gaat ze haar rivaal aanpakken. Zo kan ze zich afreageren, en bent u even exclusief met haar bezig.
In plaats van u te ergeren aan uw dochter, kunt u haar beter de onverdeelde aandacht geven die u haar gaf tot haar vierde. Ga zo vaak mogelijk iets leuks met haar doen. Helemaal alleen met haar. Ze mag zelf kiezen wat ze wil. Naar een pretpark? Shoppen? Naar het pannenkoekenhuis? Schenk zo weinig mogelijk aandacht aan haar negatieve gedrag, zolang er geen bloed vloeit. En sla toe als ze ook maar een seconde lief is voor haar broertje. Dan prijst u haar de hemel in.
Lees verder onder de advertentie
Haar weerzin tegen haar broertje zal slinken en slinken. Met stroop vangt u meer vliegen dan met azijn. Alix is inmiddels gek op haar kleine – inmiddels grote, hij torent hoog boven haar uit – broertje. Knoop dat in uw oren en alles komt goed.
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.