Subtiele manieren om de band met je tiener te versterken

09.01.2024 14:00

Terwijl peuterliefde nog draait om kietelen en glijbaanpret, kom je bij tieners niet weg met dezelfde trucs. Vergeet TikTok-video’s; de sleutel tot het hart van je puber zit in kleine gebaren.

Van het bieden van een luisterend oor na een schooldag tot het samen vals zingen op Taylor Swift tijdens de rit naar de hockeytraining, dit zijn de kleine, impactvolle gebaren die de relatie met je tiener versterken:

Een luisterend oor

Als je tiener thuis komt van school, is de kans groot dat hij vastgeplakt zit aan zijn telefoon. Geef het goede voorbeeld, leg je eigen telefoon opzij en bied een luisterend ook. Vraag hoe zijn schooldag was, wat hij allemaal heeft geleerd, wat hij in zijn pauze heeft gedaan en wat hij het leukst vond vandaag. Deze vragen tonen dat je echt luistert naar de pieken en dalen van zijn schoolavontuur.

Oprechte aandacht

Wanneer jullie onderweg zijn naar de hockeytraining knalt plotseling Taylor Swift uit de luidsprekers. Hoewel je dit lied niet meer kunt aanhoren, verander je niet van zender, maar stel je voor om samen jullie beste valse noot in te zetten. Je scoort uiteraard bonuspunten als je de tekst vlekkeloos kunt meezingen.

Doordachte vragen

“Hoe was je dag?” is een gemeende, maar ietwat standaard vraag. In plaats daarvan kun je vragen stellen die betrekking hebben op de interesses van je kind. Misschien heeft hij laatst wel een nieuwe game uitgeprobeerd, heeft hij de verjaardag van zijn beste vriend gevierd of werkt hij aan een creatief project. Wees bereid om te duiken in zijn wereld van interesses.

Oogcontact

Als jullie lekker aan het kletsen zijn en je puber grijpt midden in jullie gesprek naar zijn telefoon, voel je je niet serieus genomen. Dit geldt ook als jij je vriendinnen een snel appje stuurt tijdens jullie een-op-een. Maak oogcontact, zodat je echt laat weten dat je volledig beschikbaar bent voor een serieuze – of minder serieuze – babbel.

Ruimte geven

Je kent je kind als geen ander en je voelt gewoon dat er iets aan de hand is. Je wil er het liefst naar vragen, maar dit is niet altijd de juiste weg naar het antwoord. Geef je tiener de ruimte om zijn problemen zelf bespreekbaar te maken door je vraag anders te stellen, bijvoorbeeld: “Is er iets op school waar je over wil praten, of wil je gewoon even lekker chillen?” Wie weet het ontspannen moment de deur opent naar een open gesprek.

Echt openstaan

Jullie zijn lekker aan het bankhangen wanneer je tiener een foto laat zien van een gewaagd kapsel. Je wil het liefst “Nee, dat gaat echt niet gebeuren!” schreeuwen, maar het is een beter idee om je mening even voor je te houden. Vraag liever naar waarom hij dit kapsel wil uitproberen. Door open te staan zonder te oordelen, creëer je een sfeer waarin zelfexpressie en open communicatie centraal staan.

Dus onthoud: grote gebaren zijn niet altijd nodig om je tiener te laten weten dat je er bent. Puberliefde is een kunst die gedijt op subtiele nuances, zoals luisteren, samen zingen en je tiener (proberen te) begrijpen.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.