Terwijl peuterliefde nog draait om kietelen en glijbaanpret, kom je bij tieners niet weg met dezelfde trucs. Vergeet TikTok-video’s; de sleutel tot het hart van je puber zit in kleine gebaren.
Lees verder onder de advertentie
Van het bieden van een luisterend oor na een schooldag tot het samen vals zingen op Taylor Swift tijdens de rit naar de hockeytraining, dit zijn de kleine, impactvolle gebaren die de relatie met je tiener versterken:
Een luisterend oor
Als je tiener thuis komt van school, is de kans groot dat hij vastgeplakt zit aan zijn telefoon. Geef het goede voorbeeld, leg je eigen telefoon opzij en bied een luisterend ook. Vraag hoe zijn schooldag was, wat hij allemaal heeft geleerd, wat hij in zijn pauze heeft gedaan en wat hij het leukst vond vandaag. Deze vragen tonen dat je echt luistert naar de pieken en dalen van zijn schoolavontuur.
Lees verder onder de advertentie
Oprechte aandacht
Wanneer jullie onderweg zijn naar de hockeytraining knalt plotseling Taylor Swift uit de luidsprekers. Hoewel je dit lied niet meer kunt aanhoren, verander je niet van zender, maar stel je voor om samen jullie beste valse noot in te zetten. Je scoort uiteraard bonuspunten als je de tekst vlekkeloos kunt meezingen.
Lees verder onder de advertentie
Doordachte vragen
“Hoe was je dag?” is een gemeende, maar ietwat standaard vraag. In plaats daarvan kun je vragen stellen die betrekking hebben op de interesses van je kind. Misschien heeft hij laatst wel een nieuwe game uitgeprobeerd, heeft hij de verjaardag van zijn beste vriend gevierd of werkt hij aan een creatief project. Wees bereid om te duiken in zijn wereld van interesses.
Lees verder onder de advertentie
Oogcontact
Als jullie lekker aan het kletsen zijn en je puber grijpt midden in jullie gesprek naar zijn telefoon, voel je je niet serieus genomen. Dit geldt ook als jij je vriendinnen een snel appje stuurt tijdens jullie een-op-een. Maak oogcontact, zodat je echt laat weten dat je volledig beschikbaar bent voor een serieuze – of minder serieuze – babbel.
Lees verder onder de advertentie
Ruimte geven
Je kent je kind als geen ander en je voelt gewoon dat er iets aan de hand is. Je wil er het liefst naar vragen, maar dit is niet altijd de juiste weg naar het antwoord. Geef je tiener de ruimte om zijn problemen zelf bespreekbaar te maken door je vraag anders te stellen, bijvoorbeeld: “Is er iets op school waar je over wil praten, of wil je gewoon even lekker chillen?” Wie weet het ontspannen moment de deur opent naar een open gesprek.
Lees verder onder de advertentie
Echt openstaan
Jullie zijn lekker aan het bankhangen wanneer je tiener een foto laat zien van een gewaagd kapsel. Je wil het liefst “Nee, dat gaat echt niet gebeuren!” schreeuwen, maar het is een beter idee om je mening even voor je te houden. Vraag liever naar waarom hij dit kapsel wil uitproberen. Door open te staan zonder te oordelen, creëer je een sfeer waarin zelfexpressie en open communicatie centraal staan.
Lees verder onder de advertentie
Dus onthoud: grote gebaren zijn niet altijd nodig om je tiener te laten weten dat je er bent. Puberliefde is een kunst die gedijt op subtiele nuances, zoals luisteren, samen zingen en je tiener (proberen te) begrijpen.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…