‘Laat baby eerste half jaar op kamer van de ouders slapen’

26.09.2018 13:20
room-sharing_goed_of_slecht_voor_een_kind

Kun je het (nog) niet over je hart verkrijgen jullie baby naar z’n eigen kamer te verhuizen ’s nachts? Niet erg. Uit een nieuwe studie van de Radboud Universiteit blijkt namelijk dat het hartstikke goed is als kinderen het eerste half jaar bij de ouders slapen.

Hierdoor zouden ze beter slapen en op latere leeftijd socialer zijn.

Positieve effecten

“We hebben bijna tweehonderd baby’s en hun ouders langdurige onderzocht en gevolgd tot de kinderen 6 tot 8 jaar oud waren”, vertelt ontwikkelingspsycholoog Roseriet Beijers aan RTL Nieuws. “De resultaten tonen aan dat ‘room-sharing’ niet leidt tot slaap- of gedragsproblemen. Wij zagen zelfs positieve effecten als betere slaapkwaliteit en meer ‘pro-sociaal gedrag’.”

 

Lees ook
Willeke (33) slaapt met haar hele gezin in één bed >

 

‘Meer onderzoek’

46 procent van de nieuwe ouders kiest er nu nog voor om de baby op zijn of haar eigen kamer te laten slapen uit angst voor te veel afhankelijkheid of andere problemen op latere leeftijd, maar dit is volgens Beijers dus niet nodig. Wel wil ze benadrukken dat dit onderzoek niet direct alle (mogelijk) negatieve effecten onderuithaalt. “Voordat we nog stevigere uitspraken kunnen doen over effecten van room-sharing op de ontwikkeling van kinderen, moet er eerst meer onderzoek worden gedaan.”

Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >