Koningsdag 2021 wordt opnieuw Woningsdag: zó maak je er toch een feestje van

17.04.2020 12:02
koningsdag 2020 woningsdag Beeld: Shutterstock

Dit jaar geen vrijmarkten, festivals en wuivende leden van de Koninklijke Familie. Koningsdag 2021 is net als vorig jaar omgedoopt tot Woningsdag. Hier lees je hoe dat eruit ziet én hoe je de oranje sfeer nog meer in huis kunt halen. 

Ontbijt koninklijk

Hoe kun je de dag beter starten dan met een heerlijk koninklijk ontbijt? Geniet met z’n allen van croissantjes, verse jus d’orange en een versgekookt eitje. De tafel versier je met oranje slingers en servetten en in de broodjes steek je Nederlandse vlaggetjes.

 

Hang de vlag uit

Om 9.45 uur luiden alle klokken door het hele land. Daarbij moet de vlag natuurlijk uit (als je die hebt) en verder kun je je huis zo feestelijk mogelijk maken met slingers en ballonnen in oranje, blauwe, rode en witte kleuren. Ook gezellig: een paar bosjes Nederlandse tulpen.

 

Volg de Koninklijke Familie

Kruip voor de buis om de leden van het Koninklijk Huis te volgen. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane zijn aanwezig op de High Tech Campus in Eindhoven. Vanuit een studio nemen zij deel aan een speciale online en tv-uitzending waarin Brainport Eindhoven zich presenteert aan de hand van het thema KennisMaken. Maandag 27 april op NPO 1.

 

Bak tompoucen

Mjam: oranje tompoucen mogen uiteraard niet ontbreken op Koningsdag. Haal ze bij de bakker of volg dit recept, om deze klassieker voor bij de koffie samen met je kind te maken.

 

Verkoop je spullen digitaal

Dit jaar hoeft je kind geen luide stem op te zetten om zijn spulletjes op straat te verkopen, maar een goed verkooppraatje is zeker nodig – digitaal, weliswaar. Op verschillende plekken start namelijk een online kleedjesmarkt.

Kinderen mogen verder een digitale brief naar de koning sturen, waarin ze hem feliciteren en vertellen wat corona voor hen betekent. Alle brieven worden ’s middags aangeboden aan Willem Alexander.
 

Lees ook:
5x Lekkere recepten voor Koningsdag >

 

 

Knutsel je eigen troon

Je maakt je kind ongetwijfeld blij met een geschminkte vlaggetjes op zijn wangen. Maar nóg leuker is een grote, oranje kroon die je gemakkelijk zelf maakt met hulp van deze video. Want wie wil er nou niet voor één dag Willem Alexander zijn?

 

Doe spelletjes

Van een oer-Hollands kwartetspel, tot Ik Hou Van Holland en Hollands Glorie: toets je kennis over het culturele erfgoed van ons land met een leuk (bord)spel. Niet alleen gezellig, ook nog eens leerzaam.

 

Maak een puzzel

In quarantainetijd zijn we allemaal massaal aan het puzzelen geslagen. Wist je dat er van het populaire Jan van Haasteren ook een Koningsdag-puzzel is? Oranje petjes, hoedjes, vlaggetjes, rondvliegend bier en een hossende menigte: laten we zeggen, een kleurrijke uitdaging. 

 

Luister naar de radio

Wat je ook gaat doen, zet in elk geval de radio aan. Op Koningsdag worden namelijk extra veel Nederlandse nummers uitgezonden op de zenders van de publieke omroep en Sky Radio, Radio Veronica, Slam en Qmusic.

Zo kom je lekker in de oranjesfeer én krijgen de artiesten van eigen bodem een steuntje in de rug.

 

Toost met z’n allen

Om 16.30 uur hef je vanuit je woonkamer het glas met de rest van Nederland. Althans, dat is het idee van de ‘nationale toost’: de afsluiting van de landelijke viering. Cheers, Willem. 

 

Meer tips tijdens de quarantainetijd?
Volg ons op Facebook en Instagram.