Kinderwens? Je kunt je nu bij de huisarts laten testen op genetische afwijkingen

15.05.2018 10:37
genetische afwijking stellen Beeld: Pexels

Heb je een kinderwens maar ben je bang dat jullie baby een genetische afwijking zal hebben? Vanaf nu kun je nog voor de zwangerschap bij enkele huisartsen laten testen wat de kans op zo’n erfelijke aandoening is. 

Vanaf deze week bieden zo’n zes speciaal getrainde huisartsen in het noorden van het land deze test aan, zo schrijft De Telegraaf. De test kost € 950 en wordt ook aangeboden aan stellen die geen patiënt zijn bij deze praktijken.

 

Niet meer naar het ziekenhuis

Het dna van zowel de vrouw als de man kan worden getoetst aan ongeveer 90 genen, die verantwoordelijk zijn voor zo’n 70 zeer ernstige erfelijke ziekten. Eerst moesten stellen voor zo’n erfelijke screening naar het ziekenhuis, maar nu kan dit dus bij de huisarts onderzocht worden. De bloedtest is de afgelopen twee jaar grondig onderzocht door het Universitair Medisch Centrum (UMCG) in Groningen. Het is voor het eerst dat huisartsen worden betrokken bij zo’n test.

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Bankrekening: dochter Yael (3) heeft 24 uur per dag zorg nodig >

 

1 op 150

Volgens het UMCG is de kans 1 op 150 dat zowel de man als de vrouw drager is van dezelfde erfelijke ziekte. Als dat uit de test blijkt, worden ze doorverwezen naar het UMCG voor overleg en nader onderzoek.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >