‘Kinderopvang wordt onbetaalbaar door nieuwe regels’

18.04.2018 07:13
kinderopvang-onbetaalbaar-nieuwe-regels

Als het Rijk kinderdagverblijven vanaf 1 januari 2019 verplicht om één leidster aan te stellen voor drie baby’s, wordt de opvang veel te duur. Daarvoor waarschuwen crèchemedewerkers en ouders in het AD.

Ze starten vandaag met de petitie ‘Kom op voor de Kinderopvang’ om de maatregel van tafel te krijgen.

 

Kwaliteit verbeteren

Kinderopvangorganisaties komen nu nog weg met één leidster op vier kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 1 jaar, maar dat verandert als de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) ingaat. Die wil de kwaliteit van vooral de babygroepen verbeteren en dat betekent: maximaal drie kinderen onder de hoede van één medewerker.

 

Lees ook
Deze moeders werken fulltime: ‘Mijn kinderen hebben het prima naar hun zin op de crèche’ >

 

’15 tot 20 procent extra’

Hoewel de maatregel sympathiek lijkt, gelooft Erik Vlutters (directeur kinderopvangorganisatie De Kleine Wereld) niet in de werking ervan. “Het staat helemaal niet vast dat de kwaliteit van de opvang door deze maatregel daadwerkelijk verbetert. Wat wél duidelijk is, is dat opvang er veel duurder door wordt. Sommige kinderopvangorganisaties schatten in dat ze ouders misschien wel 15 tot 20 procent extra in rekening moeten brengen.”

 

‘Onhaalbaar’

Bovendien lijkt hem het principe ‘drie baby’s, één leidster’ onhaalbaar. “We kampen nu al met een tekort aan werknemers, dus we hebben werkelijk geen idee waar we de extra mensen vandaan moeten halen.”

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >