Kinderopvang duurder: ‘Ouders met laag inkomen zijn de dupe’

17.06.2019 08:34
kinderopvang-duurder

Vanaf 1 januari 2019 zijn kinderdagverblijven verplicht om één leidster aan te stellen voor drie baby’s. Nu, een klein half jaar later, blijkt dat de prijzen voor kinderopvang door deze nieuwe wet flink zijn gestegen.

“Ouders met lage inkomens zijn de grote verliezers”, zegt Gjalt Jellesma, voorzitter oudervereniging Boink tegen NU.nl

 

Kwaliteit verbeteren

Kinderopvangorganisaties kwamen vorig jaar nog weg met één leidster op vier kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 1 jaar, maar dat is veranderd sinds de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) in is gegaan. Die wil de kwaliteit van vooral de babygroepen verbeteren en dat betekent: maximaal drie kinderen onder de hoede van één medewerker.

 

Lees ook
Alles wat je wilde weten over de verschillende soorten kinderopvang >

 

‘Kleine marge’

Uit een steekproef van Boink blijkt dat het uurtarief door de nieuwe regels hoog kunnen uitvallen: prijzen tussen de € 8,50 en € 9 per uur zijn niet ongewoon in de randstad. “Het klopt dat ouders een groot deel van de kosten kunnen terugkrijgen van de Belastingdienst, maar het bedrag boven het maximum uurtarief (€ 8,02 – red.) moeten ze zelf betalen”, aldus Jellesma. “De kleine marge die deze ouders hadden om misschien een koelkast of iets anders noodzakelijks te kopen, zijn ze nu kwijt.”

Bron: NU.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >