Nu ik hoogzwanger ben en fulltime werk, vraag ik me af waarom we zo lang door buffelen? Kan dat niet anders, dat zwangerschapsverlof?
Zouden wij ons allemaal niet beter voelen als we standaard vanaf 30 weken betaald verlof krijgen?
Zoiets geks is het niet hoor: in andere landen gebeurt het al. Groot-Brittanië heeft het namelijk als volgt geregeld: een zwangerschapsverlof van 52 weken, waarvan 39 weken betaald. In Finland krijgen ouders 14 maanden verlof, in Denemarken 18 weken betaald en de vader 2 weken en in Bulgarije krijg je een jaar betaald en in Estland krijg je zelfs 85 uitbetaalde volle weken. In een welvarend land als Nederland zou je denken, waarom wij niet ook wat langer dan 16 weken? Zeker als je een staand beroep hebt dat je niet vanuit huis kunt doen, zoals dokters, kappers of leraren?
Ik begrijp dat het voor werkgevers al lang genoeg is, die 4 maanden vervanging zoeken voor iemand, maar aan de andere kant: hoe vaak is een vrouw nou zwanger in haar leven? Twee, drie keer? En stel, je werkt vanaf je 18e tot aan je 67e: dan ben je bijna vijftig jaar trouw aan een baan. Die paar maanden in je leven dat je hoogzwanger bent en last hebt van een grote babybuik met eventueel kwaaltjes, gun je jezelf dan toch wat meer rust? Ik zou het in ieder geval ontzettend fijn vinden als je, door de rust van het niet hoeven werken, wat meer kunt genieten van het laatste trimester. Je slaapt nu eenmaal wat minder goed en je bent gewoon niet helemaal honderd procent jezelf. Dan is dit dé tijd in je leven dat je weinig stress wilt, je babyspullen rustig in een winkel kan kopen in plaats van gehaast online of om een vriendin te zien. Zeker als je al oudere kinderen hebt, kan een wat eerder verlof fijn zijn. Je kunt zo rustiger wennen aan de uitbreiding van je gezin.
Lees verder onder de advertentie
Mentale rollercoaster in je zwangerschapsverlof
Laten we ook niet vergeten dat een zwangerschap mentaal een hele unieke periode is in je leven. Je gedachtes en hormonen gaan alle kanten op, waardoor je het ene moment dolgelukkig bent met de baby in je buik en je het het andere moment ontzettend lastig vindt om aan het idee van een baby te wennen. Je maakt in je hoofd overuren als vrouw. Kan ik dit wel? Hoe gaat mijn kindje zijn? Om nog maar te zwijgen over de spanning voor de bevalling. Kortom: ik zou zeggen, als het kan, ga zo vroeg mogelijk met zwangerschapsverlof en ook als je baby is geboren, neem dan nog zo lang mogelijk vrij. Je kunt nog heel wat jaren werken – maar deze tijd als moeder komt nooit meer terug.
Tessa Heinhuis (33) is moeder van Bodi en Daaf en verwacht bijna haar derde. Ze woont in Bussum en is hoofdredacteur van Mama Magazine.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.