‘Kind meer dan drie dagen naar de opvang vinden we zielig’

10.01.2019 03:50
kind-drie-dagen-opvang-zielig

‘Wij Nederlanders’ vinden het zielig om kinderen meer dan drie dagen naar de opvang te brengen. Dat is volgens Katinka Reuling, bestuursvoorzitter van kinderopvangorganisatie Partou, de reden dat ons land zo laag scoort op het gebied van arbeidsparticipatie van vrouwen.

“Bij het krijgen van kinderen gaan vooral vrouwen minder werken”, zegt ze in het AD. “Door deze achterstand van vrouwen in arbeidsuren lopen ze vaak achter in de ontwikkeling van hun loopbaan en worden ze economisch afhankelijk van hun partner.”

 

Lees ook
Hier lees je alles over de kinderopvangtoeslag >

 

‘Onacceptabel’

De voorzitter ziet dat we het in Nederland ‘oké’ vinden om een kind drie dagen per week naar de crèche te brengen, maar meer wordt al snel gezien als ‘onacceptabel’. Hierdoor nemen ouders de overige dagen vrij of wordt er door opa’s en oma’s voor de kinderen gezorgd. Reuling: “Maar die onvoorspelbaarheid zorgt júist voor meer onrust bij de kinderen dan vier of vijf dagen opvang per week.”

 

‘Stimuleren meer te werken’

Ze vervolgt: “Het is belangrijk om vrouwen te stimuleren om meer te werken, maar zolang er in Nederland de cultuur heerst dat het zielig is om je kind meer dan drie dagen per week naar de opvang te brengen, zal de arbeidsparticipatie van vrouwen niet toenemen.”

Bron: AD

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief