Kinderopvang is duur, maar hoe goed verdient het eigenlijk?

30.05.2024 12:58
Beeld: Getty Beeld: Getty

We hebben het allemaal over de torenhoge kosten die we als ouders moeten betalen voor de kinderopvang (en over de plannen van het nieuwe kabinet om kinderopvang gratis te maken). Maar hoe is het eigenlijk aan de andere kant? Wij zochten uit wat een pedagogisch medewerker verdient.

Als je kinderen op de opvang hebt, draag je voor heel wat uurtjes de volledige zorg van je kostbaarste bezit over. Namelijk: je kinderen. Iemand die goed voor je kind zorgt is eigenlijk goud waard, maar is dat ook wat ze krijgen?

Wat verdient een pedagogisch medewerker?

De leidsters van de groep zijn pedagogisch medewerkers. Dat zijn dus de vrouwen (of mannen) die de luiers van je kind verschonen, met ze spelen, eten voor ze maken en ze in bed leggen. Zij hebben hiervoor een passende MBO-opleiding gevolgd. Dat is dus anders dan bijvoorbeeld basisschoolleerkrachten die een HBO-opleiding volgen.

Voor de kinderopvangbranche is een CAO ontwikkeld. Hierin is dus gemakkelijk en transparant terug te vinden wat een pedagogisch medewerker verdient. De functie van een pedagogisch medewerker valt in schaal 6 van deze CAO. Deze schaal heeft vervolgens 14 treden. Afhankelijk van bijvoorbeeld leeftijd, ervaring en opleiding wordt een pedagogisch medewerker op een bepaalde trede ingeschaald.

De bedragen

Het minimale bedrag wat een pedagogisch medewerker volgens de CAO verdient is 2.539 euro bruto per maand op basis van 36 uur per week. Het maximale bedrag is 3.489 euro bruto per maand op basis van 36 uur per week. Dit zijn dus de bedragen voor de reguliere pedagogisch medewerkers. Leidinggevende en andere medewerkers hebben hun eigen salarisschalen.

Benieuwd hoe het loon van een pedagogisch medewerker zich verhoudt tot dat van een basisschoolleerkracht. Dat lees je hier.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.