Juf Merle: ‘De ouders van Kes willen maar één ding: dat hij presteert op school’

15.09.2022 11:41
kinderen denk heel slim grappig Beeld: Shutterstock

Iedere ouder wil natuurlijk het beste voor hun kind, maar de verwachtingen van de ouders van Kes waren wel erg buiten proportie.

Merle (33) is juf in groep 4 van een internationale basisschool.

“Er ging geen week voorbij dat ik de ouders van Kes niet aan de telefoon had. Ze waren onlangs vanuit China hiernaartoe gekomen als expats en ze wilden maar één ding voor hun zoon: dat hij zou presteren. Kes is slim, hij komt er wel. Maar de verwachtingen van zijn ouders waren buiten alle proportie.

Tijdens het eerste coachingsgesprek had ik echt met hem te doen. Hoe ik ook zei dat alles fantastisch ging, zijn ouders zagen toch overal ruimte voor kritiek op hem. Achteraf had ik er buikpijn van.

Lees ook – De bijles-epidemie: ‘Het is bijna een standaard onderdeel van de schoolloopbaan geworden’ >

Hoge verwachtingen

De volgende dag belde zijn moeder weer, omdat Kes ergens een foutje had gemaakt in zijn schrijfwerk. Ineens werd ik zo boos. Alles wat ik dacht, gooide ik eruit. Dat hij hartstikke slim is, dat ze trots op hem moeten zijn, dat hij andere kinderen helpt, dat ze hem op deze manier alleen maar faalangst bezorgen.

Aan de andere kant van de lijn was het stil. Daarna belde ze veel minder. En bij het volgende coachingsgesprek kreeg Kes een knuffel toen ik zei dat hij bij de snelste lezers van de klas hoort. ‘Bedankt’, zei zijn moeder toen ze weggingen. Ik kreeg gewoon tranen in mijn ogen.”

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.