De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Carola (35) geeft les aan groep 5.

Vrijdagochtend. Er klinkt een Surinaams liedje door de klas: Ala presi komisi d’a botri. Ofwel: In elke keuken staat een chef. Anjali, Shiva en Malti zingen, dansen en drummen mee. Dat laatste met pollepels op de pannen waarin ze een Surinaamse nepmaaltijd koken. Met neprijst, tayer, kousenband, okra. Ik verheug me op een hapje, straks. Ook al is het van klei.
 

Alle windstreken

De act is onderdeel van de aardrijkskundeles. Alle kinderen doen een toneelstukje om hun land te verbeelden. Het is doorwerken, want ze komen uit alle windstreken: Irak, Iran, Afghanistan, Marokko, Turkije, Somalië, Israël, Suriname en Rwanda. Ik heb slechts vier Nederlandse leerlingen.

De klas is de studio, de klasgenoten zijn de tv-kijkers. Qadir uit Somalië presenteert. Na de Surinaamse act zegt hij: “We schakelen nu over naar Teheran.” Daar staat Iraanse Darius zogenaamd voor de ingang van een moskee. Met zijn vriendje Willem. “Gaan we naar binnen?” vraagt Willem. “Nee, op vrijdag mag je alleen naar binnen als je moslim bent”, zegt Darius. “Ik bid wel voor ons tweeën.” Hij legt een bidmatje neer en zingt een Arabisch gebed. Na twee minuten begint de klas onrustig op de stoel te schuifelen, na drie minuten grijp ik in.
 

Bomaanval

Gelukkig houdt Sara uit Israël het korter. Ze doet het alleen, niemand wilde met haar meedoen. Zij is populair genoeg, maar Israël ligt niet goed bij de moslimkinderen, beter gezegd: bij hun ouders. Ze is in drie zinnen klaar. Israël is een heel leuk land, vertelt ze, maar op bezoek bij haar oma heeft ze een bomaanval meegemaakt. Dat was eng. Ze eindigt met het lied Jeruzalem in het Hebreeuws. Zo mooi gezongen dat iedereen klapt.

Als Sara weer gaat zitten vraagt Arminx uit Irak: “Hebben ze bij jullie ook bombardementen?” Ik praat er snel overheen. Hassan uit Syrië kan niet tegen het onderwerp. Hij heeft zijn opa zien vermoorden door IS. Het eerste jaar op school heeft hij niet gepraat, en als het over oorlog gaat houdt hij zo weer een week zijn mond. Ik ben blij dat de Tweede Wereldoorlog pas in groep acht wordt behandeld.

Het wordt weer gezellig door de Marokkaanse grapjas Bandar. In een komische scène wurmt hij zich in een veel te klein Marokkaans gewaad. Hij stelt drie vriendjes vragen over de Marokkaanse koning. Wie een fout maakt krijgt een klap met een meetlat. Ik neem me voor een les te wijden aan lijfstraffen.
 

Hollands zijn

In de Nederlandse act dansen Kim, Marieke en Cleopatra de klompendans. Met echte klompen, en papieren witte musjes op. De swingendste is Cleopatra, die uit Somalië komt. Zij is net genaturaliseerd na jaren statenloos geweest te zijn en ze wil maar één ding: Hollands zijn, en nooit meer over Somalië praten.

Hollandse Max vond de klompendans te saai. Hij wil Korea doen omdat hij op taekwondo zit. Ik vond het een goede afsluiter: een land waar niemand vandaan komt is van iedereen. Het lied Gangnam style dendert door de klas, al gauw staat iedereen op zijn stoel te hiphoppen. Zelfs Hassan. Ik zie een lachje doorbreken op zijn smalle gezichtje. Voor mij is dit het mooiste moment van een fantastische ochtend.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 01-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

nipt-zwangere-vrouwen

Door de NIPT kun je tijdens je zwangerschap zien hoe groot de kans is dat jouw baby het down-, edwards- of parausyndroom heeft. Maar hoe werkt zo'n test precies? Wanneer kun je 'm doen? En wordt-ie ook vergoed? Wij zochten het voor je uit. 

Want waar de test lange tijd alleen beschikbaar was voor zwangeren met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking, mag sinds april 2017 iedere vrouw er gebruik van maken. Als je er behoefte aan hebt, dan. En als je betaalt, want vrijwillige deelname kost € 175 en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

 

DNA

NIPT betekent 'Niet-Invasieve Prenatale Test' en is een onderzoek dat bestaat uit het afnemen van een paar buisjes bloed. Hierin zit erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat bijna altijd hetzelfde is als dat van je kind. Zo kan het laboratorium dus, veilig én zonder het risico op een miskraam, onderzoeken of jouw baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Wel goed om te weten: je kunt de test pas laten doen vanaf elf weken zwangerschap. 

 

Nevenbevindingen

Het laboratorium kan terwijl ze de NIPT uitvoeren ook zien of je kind andere (zeldzame) chromosoomafwijkingen heeft: die worden nevenbevindingen genoemd. Je mag zelf beslissen of je deze wilt weten en kunt dan ook kiezen uit twee mogelijkheden:

  1. Je wilt je kind alleen laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom. Het laboratorium weet dan ook niet of er nevenbevindingen zijn.
  2. Je wilt je kind laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom én je wil weten of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Uitslagen

Na tien dagen krijg je de uitslag van je gynaecoloog of verloskundige. Als je ervoor hebt gekozen ook nevenbevindingen te willen horen en het laboratorium heeft deze gevonden, dan word je meestal gebeld door het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis. De uitslagen die je kunt krijgen zijn: 

 

‘U bent waarschijnlijk niet zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

Deze uitslag klopt bijna altijd: minder dan één op de duizend zwangere vrouwen blijkt achteraf toch zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Bij deze uitslag krijg je geen vervolgonderzoek.

 

‘U bent mogelijk zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

  • Bij 75 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met downsyndroom, klopt dat inderdaad; 25 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met downsyndroom.
  • Bij 24 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met edwardssyndroom, klopt dit inderdaad; 76 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met edwardssyndroom.
  • Bij 23 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met patausyndroom, klopt dit inderdaad; 77 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met patausyndroom.

Als je echt zekerheid wilt hebben, kun je alsnog een vlokkentest of vruchtwateronderzoek laten doen.

 

‘Er is een nevenbevinding gevonden.’

Je krijgt dan uitleg over wat precies er is gevonden en wat dit mogelijk voor jou en/of voor je kind betekent. Je krijgt hiervoor een uitnodiging voor een gesprek op een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis, waarin je meer informatie over de nevenbevinding krijgt en wat de mogelijkheden zijn.

 

‘Er is geen nevenbevinding gevonden.’

Als er in de uitslag niets staat over nevenbevindingen, dan betekent dit dat er ook geen nevenbevindingen zijn gevonden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
longontsteking-kinderen-symptomen-behandeling

In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 25.000 kinderen een longontsteking. Vaak is die na een week of twee wel genezen, maar het kan ook maanden duren voordat een kind weer de oude is.

'Op tijd behandelen voorkomt erger', zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. In onderstaande antwoorden lees je hoe.

 

Wat is een longontsteking? 

Longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie en komt bij kinderen redelijk vaak voor. De kans om het te krijgen is het grootst bij baby's jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn: wanneer beide longen ontstoken zijn, spreek je van een dubbele longontsteking.

 

Wat is de oorzaak? 

Meestal een virus of bacterie. Een gewone griep of verkoudheid, bijvoorbeeld. Tegenwoordig worden kinderen op het consultatiebureau ingeënt voor de pneumokokken bacterie. Hierdoor is de kans op een longontsteking door deze bacterie veel kleiner geworden. Wel heeft je kind meer kans op een longontsteking als hij een afweerstoornis, cystic fibrosis, PCD, een ontwikkelingsachterstand of last van spierzwakte heeft.

Oh, en dat je ziek kunt worden van kou is trouwens een fabel: virussen en bacteriën zijn altijd actief, of het nu warm of koud is, maar in de wintermaanden zitten we veel meer binnen (met ramen gesloten) en dichter op elkaar. De kans dat virussen aan elkaar worden overdragen, is daardoor groter.

 

Lees ook
VIDEO: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Wat zijn de symptomen? 

Eigenlijk krijgen kinderen vergelijkbare klachten als bij griep, maar dan een tikkie heftiger. Een paar voorbeelden: benauwd, kortademig, ophoesten van slijm (soms met wat bloed), moe, rillen en koorts.

 

Hoe behandel je een longontsteking?

Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft, neem dan contact op met de huisarts. In de meeste gevallen schrijft hij of zij dan een antibioticakuur voor. Althans, als de oorzaak een bacteriële infectie is. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen en dan is het een kwestie van uitzieken. Bij koorts of pijn mag je doorgaans gerust een pijnstiller geven.

Zijn de klachten na drie dagen antibiotica nog niet minder of wordt je kind steeds zieker? Bel dan de huisarts nog een keer. Bij een ernstige longontsteking wordt een kind opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt-ie een hogere dosis antibiotica toegediend via pillen of een infuus.

 

Wat kun je zelf doen?

De kuur afmaken, je kind goed laten uitrusten én veel laten drinken: voor baby's tot zes maanden geldt ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag, borstvoeding kan op verzoek. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar zes tot zeven bekertjes per dag van ongeveer 75 ml. Gaat drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap - dan krijgen ze toch het nodige vocht binnen.

 

Bron: Longfonds

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >