luizenpluizer-knutselmoeder

Luizen pluizen, helpen met de knutselmiddag of het schoolplein opknappen: het nieuwe schooljaar worden ouders weer massaal gevraagd om klusjes op school te doen.

Onderwijsadviseur Peter de Vries vindt dat ouders hierdoor onder druk gezet worden: "Het zou een probleem van de overheid moeten zijn, maar in plaats daarvan zeggen scholen eigenlijk: 'Als u niet meehelpt, moeten wij uw kinderen allerlei leuke activiteiten onthouden'", zegt hij tegen RTL Nieuws.

 

'Onmisbaar en motiverend'

Kinderen, werk en sport: De Vries vindt dat scholen zich moeten realiseren dat ouders vaak in de drukste tijd van hun leven zitten. Om dan als onderwijsinstelling 'betrokkenheid op de school van je kind' ook nog als 'onmisbaar en heel motiverend voor uw kind' te bestempelen, gaat er bij de adviseur niet in. "Je eigen kind schiet er niets mee op als je als luizenmoeder of knutselvader aan de slag gaat."

 

Lees ook
Meisje houdt ouders voor de gek met ‘brief van school’ >

 

'Nooit aangetoond'

Scholen verwarren ouderparticipatie (zoals 'rijouder' zijn voor het schoolreisje) volgens De Vries met ouderbetrokkenheid: "Van participatie, dat je net zo goed vrijwilligerswerk kunt noemen, is nooit aangetoond dat het enig effect op kinderen heeft. Het is niet zo dat hoe meer ouders meehelpen op school, hoe beter de prestaties van hun kind zijn." Betrokkenheid (overleggen met school over je kind of thuis doorvragen wat het geleerd heeft) vindt hij dan wel weer nuttig.

 

'Niet de oplossing'

De Vries: "Ouders die het hulpje van de juf worden? Dat is niet de oplossing voor de hoge werkdruk die veel juffen en meesters voelen in het basisonderwijs. De leerkrachten moeten een betere, individuele band met ouders opbouwen. Daar is veel winst te behalen."

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >