Luizen pluizen, helpen met de knutselmiddag of het schoolplein opknappen: het nieuwe schooljaar worden ouders weer massaal gevraagd om klusjes op school te doen.
Lees verder onder de advertentie
Onderwijsadviseur Peter de Vries vindt dat ouders hierdoor onder druk gezet worden: “Het zou een probleem van de overheid moeten zijn, maar in plaats daarvan zeggen scholen eigenlijk: ‘Als u niet meehelpt, moeten wij uw kinderen allerlei leuke activiteiten onthouden'”, zegt hij tegen RTL Nieuws.
Lees verder onder de advertentie
‘Onmisbaar en motiverend’
Kinderen, werk en sport: De Vries vindt dat scholen zich moeten realiseren dat ouders vaak in de drukste tijd van hun leven zitten. Om dan als onderwijsinstelling ‘betrokkenheid op de school van je kind’ ook nog als ‘onmisbaar en heel motiverend voor uw kind’ te bestempelen, gaat er bij de adviseur niet in. “Je eigen kind schiet er niets mee op als je als luizenmoeder of knutselvader aan de slag gaat.”
Scholen verwarren ouderparticipatie (zoals ‘rijouder’ zijn voor het schoolreisje) volgens De Vries met ouderbetrokkenheid: “Van participatie, dat je net zo goed vrijwilligerswerk kunt noemen, is nooit aangetoond dat het enig effect op kinderen heeft. Het is niet zo dat hoe meer ouders meehelpen op school, hoe beter de prestaties van hun kind zijn.” Betrokkenheid (overleggen met school over je kind of thuis doorvragen wat het geleerd heeft) vindt hij dan wel weer nuttig.
Lees verder onder de advertentie
‘Niet de oplossing’
De Vries: “Ouders die het hulpje van de juf worden? Dat is niet de oplossing voor de hoge werkdruk die veel juffen en meesters voelen in het basisonderwijs. De leerkrachten moeten een betere, individuele band met ouders opbouwen. Daar is veel winst te behalen.”
Er zijn van die geboortekaartjes die je op de koelkast plakt omdat ze zó schattig zijn. Mooie naam, lief fotootje, zacht gedichtje erbij — je kent het wel. En soms ook niet.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Formule 1-coureur Max Verstappen heeft geen pitstop gemaakt op het circuit, maar in het ziekenhuis in Monaco. Daar werd hij afgelopen vrijdag, samen met zijn partner Kelly Piquet, trotse vader van dochter Lily. En hoewel de motoren van zijn bolide in Miami alweer ronken, staat zijn hoofd duidelijk nog bij de wieg.
Nathalie (30) dacht dat haar leven instortte toen haar partner haar verliet tijdens haar zwangerschap. Maar juist doordat ze een alleenstaande moeder werd, vond ze zichzelf terug.
Soms denk je alles perfect te hebben geregeld, totdat je een gigantische fout ontdekt als het al te laat is. Het overkwam Ilma met haar zorgvuldig voorbereide geboortekaartjes.