Luizen pluizen, helpen met de knutselmiddag of het schoolplein opknappen: het nieuwe schooljaar worden ouders weer massaal gevraagd om klusjes op school te doen.
Lees verder onder de advertentie
Onderwijsadviseur Peter de Vries vindt dat ouders hierdoor onder druk gezet worden: “Het zou een probleem van de overheid moeten zijn, maar in plaats daarvan zeggen scholen eigenlijk: ‘Als u niet meehelpt, moeten wij uw kinderen allerlei leuke activiteiten onthouden'”, zegt hij tegen RTL Nieuws.
Lees verder onder de advertentie
‘Onmisbaar en motiverend’
Kinderen, werk en sport: De Vries vindt dat scholen zich moeten realiseren dat ouders vaak in de drukste tijd van hun leven zitten. Om dan als onderwijsinstelling ‘betrokkenheid op de school van je kind’ ook nog als ‘onmisbaar en heel motiverend voor uw kind’ te bestempelen, gaat er bij de adviseur niet in. “Je eigen kind schiet er niets mee op als je als luizenmoeder of knutselvader aan de slag gaat.”
Scholen verwarren ouderparticipatie (zoals ‘rijouder’ zijn voor het schoolreisje) volgens De Vries met ouderbetrokkenheid: “Van participatie, dat je net zo goed vrijwilligerswerk kunt noemen, is nooit aangetoond dat het enig effect op kinderen heeft. Het is niet zo dat hoe meer ouders meehelpen op school, hoe beter de prestaties van hun kind zijn.” Betrokkenheid (overleggen met school over je kind of thuis doorvragen wat het geleerd heeft) vindt hij dan wel weer nuttig.
Lees verder onder de advertentie
‘Niet de oplossing’
De Vries: “Ouders die het hulpje van de juf worden? Dat is niet de oplossing voor de hoge werkdruk die veel juffen en meesters voelen in het basisonderwijs. De leerkrachten moeten een betere, individuele band met ouders opbouwen. Daar is veel winst te behalen.”
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.