Journalistenstel wint prijs voor artikel over de doodgeboorte van hun baby

17.11.2016 13:29
Beeld: Ima afscheidszorg/ Ruth van den IJssel Beeld: Ima afscheidszorg/ Ruth van den IJssel

Vorig jaar augustus eindigde de zwangerschap van journalistenstel Jop de Vrieze en Zvezdana Vukojevic in de doodgeboorte van hun zoon Mikki. Niemand wist waarom. Jop en Zvezdana besloten het uit te zoeken en schreven er een artikel over.

Dat artikel heeft nu de AAAS Kavli Science Journalism Award gewonnen, de meest prestigieuze internationale prijs voor wetenschapsjournalistiek. Het stel won de Gold Award in de categorie dagblad. Een bijzondere prestatie, want er waren ruim duizend inzendingen uit 54 landen.

Groter dan hun kind alleen

Jop en Zvezdana deden ruim een half jaar research naar de dood van hun zoon. Aanvankelijk deden ze dat alleen om beter te kunnen begrijpen wat er nu precies was misgegaan. Naarmate het onderzoek vorderde, zagen zij dat dit verhaal groter was dan de dood van hun zoon. Uiteindelijk gebruikten ze gesprekken met hun eigen zorgverleners, informatie van tientallen bronnen, wetenschappelijke publicaties, rapporten en interne documenten om het stuk te schrijven.

Eén van de juryleden noemde het ‘een prachtig, hartverscheurend en ontroerend verhaal over een zeer belangrijk onderwerp’. Naar aanleiding van het artikel zijn Kamervragen gesteld. Ook kwamen er heel veel reacties van gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen, maar ook van ouders die zelf ook zoiets meemaakten. Het was een lange weg. Zvezdana zei in die tijd tegen Jop: ‘Of we zijn gek, of we winnen prijzen.’

Goed nieuws

Naast de prijs is er meer goed nieuws voor Jop en Zvezdana. Zij verwachten opnieuw een kindje. Hoe dat loopt, vertellen ze in een bijzondere serie verhalen die ze maken voor Reporters Online.