Waarom je kinderen niet moet dwingen om speelgoed op te ruimen

01.06.2017 13:16
kind-niet-dwingen-speelgoed-opruimen

Rachel Cedar, schrijfster en moeder van twee zoons, vindt het onzin dat ouders hun kinderen dwingen om speelgoed op te ruimen. 

Op Scary Mommy legt ze uit waarom. 

 

Spelen is werken

‘Hoe zou jij het vinden als je bezig bent met je werk (schrijven, breien, een Powerpoint-presentatie maken – wat het ook is), en het wordt plots uit je handen gerukt door iemand die zegt dat je moet stoppen?’ schrijft ze. ‘Frustrerend is dat, toch?’ Bij kinderen werkt dit volgens Rachel precies hetzelfde: ‘Kinderen zien spelen als werken. En het is belangrijk dat ouders zich hiervan bewust zijn.’
 

Lees ook
De kledingkast van je kind opruimen: zo pak je het handig aan >

 

Respecteer het

Wat kinderen ook gemaakt, gekleid, getekend of in elkaar geknutseld hebben: het is belangrijk voor ze. Rachel: ‘Net zo belangrijk als die Powerpoint-presentatie voor jou. Misschien is het wel de eerste keer dat je kind zelf een treinspoor in elkaar heeft gezet? Of de eerste keer dat alle blokken op elkaar bleven staan.’ En daarom roept ze alle ouders op: heb respect voor het werk van je kind. 

Natuurlijk moet er af en toe opgeruimd worden, maar dan kun je het volgens Rachel beter anders aanpakken. Zeg bijvoorbeeld: 

  • ‘We hoeven je werk niet op te ruimen, maar laten we het verplaatsen. Zullen we samen naar een goeie plek zoeken?’
  • ‘Je hebt er zo hard aan gewerkt, laten we er een foto van maken voordat we het opruimen.’
  • ‘Laten we een mooie plek voor je tekening zoeken, zodat we er altijd naar kunnen kijken.’
  • ‘We moeten weg, wil je een deel van je werkje meenemen?’