Het is een vervelend gezicht, maar het kan weleens gebeuren: kinderen die flauwvallen. Wat de mogelijke oorzaken zijn en wanneer je het beste contact op kunt nemen met de huisarts, vertellen we je hier.
Lees verder onder de advertentie
Voordat je kind flauwvalt, voelt hij zich vaak van te voren al wat draaierig, zweterig en misselijk. Ook kan hij een bleek gezicht krijgen. Zie je deze tekenen bij je kind? Dan kun je flauwvallen voorkomen door ervoor te zorgen dat-ie zijn hoofd tussen zijn knieën houdt. Zo stroomt bloed sneller naar het hoofd.
Lees verder onder de advertentie
Mogelijke oorzaken
Soms is het niet meteen duidelijk waardoor je kind is flauwgevallen, maar dit zijn veelvoorkomende oorzaken:
Lage bloeddruk, bijvoorbeeld door door warmte, bloedverlies, zouttekort of te snel opstaan.
Te weinig gegeten of gedronken.
Het zien van een injectie of bloed.
Heftige emoties, bijvoorbeeld pijn, angst of verdriet.
Hartritmestoornis – al komt dit bij kinderen minder vaak voor dan bij volwassenen.
Neurologische oorzaken, zoals een epileptische aanval.
Meestal komt je kind na ongeveer een minuut vanzelf weer bij. Laat ‘m dan tien minuten rustig liggen met een kussen onder z’n hoofd. Kijk gelijk of hij zichzelf heeft bezeerd, zorg voor frisse lucht en stel ‘m gerust. Verliest je kind zijn bewustzijn? Bel dan direct 1-1-2.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel flauwvallen niet ernstig hoeft te zijn, is het wel verstandig om na afloop altijd contact op te nemen met de huisarts. Die kan kijken of het nodig is om je kind verder te onderzoeken.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.