Jan Heemskerk

Kek Mama columnist en vader Jan Heemskerk spaart ons niet, en zichzelf nog minder. Hij legt het ons nog één keer uit. Deze maand: hoogbegaafd.

 

Het is je waarschijnlijk wel eerder opgevallen, en ik zeg het heus niet om op te scheppen, maar ik ben nogal intelligent. Altijd al geweest, ook als kind.

Dezer dagen zouden ze mij waarschijnlijk ‘hoogbegaafd’ noemen, maar vroeger was je gewoon ‘goed op school’. Wat zoveel wilde zeggen als: ik begreep alles snel, sneller dan gemiddelde kinderen. Ik hoefde me niet al te zeer in te spannen om bij te blijven en kreeg dus bij elk rapport te horen dat ik minder moest dromen en harder moest werken.

Handen uit de mouwen

Anyway. Ik ben op een waakvlammetje door de basis- en middelbare school gesukkeld. En dat was achteraf jammer. Ik had namelijk iets heel belangrijks niet geleerd: dat je soms in het leven een echte inspanning moet leveren om iets te bereiken. Ik was er onbewust van uitgegaan dat de rest van mijn leven net zo rimpel- en moeiteloos zou verlopen als de tijd op school. Niets bleek natuurlijk minder waar. Ooit breekt onvermijdelijk het moment aan dat je tegen de grenzen van de vrijblijvendheid aanwandelt en echt je handen uit de mouwen zult moeten steken om gedaan te krijgen wat van je wordt gevraagd; bijvoorbeeld op je werk.

Intensieve therapie

Ik wilde daar niet aan en voelde me hevig te pakken genomen; niemand had me ooit uitgelegd dat de dingen weleens moeilijk, tijdrovend en vermoeiend zouden kunnen zijn. Wat ik ook probeerde: ik kon me maar niet door die teleurstelling heen vechten. Uiteindelijk kwam er – geloof het of niet – zelfs intensieve therapie aan te pas en heb ik min of meer geleerd te aanvaarden dat leven ook werken is, en ik denk dat ik tot de dag van vandaag slecht scoor op dingen als discipline en doorzettingsvermogen.

Ik verwijt mijn lieve ouders niets, maar mocht ik mijn jeugd overdoen, had ik graag gezien dat zij wat eerder een paar flinke drempels voor me hadden opgeworpen en me wat harder achter de vodden hadden gezeten. Dat ze me hadden leren inzien dat een acht leuker is dan een zes, dat je best doen een beter resultaat kan opleveren en vooral: dat inspannen normaal is, leuk kan zijn en je achteraf een bevredigend gevoel kan geven.

Geen luie slapjanus

Het heeft me inmiddels, als bekeerlingbeginneling in de wereld van het harde werken, al behoorlijk wat moeite gekost mijn twee oudste zoons een beetje arbeidsethos bij te brengen en ik ben vastbesloten nummer drie al veel eerder aan te pakken. Die arme jongen zal zich de poten uit het lijf moeten lopen, straf krijgen voor ieder cijfer onder de zes, en een baantje moeten nemen om te leren voor zijn pleziertjes te betalen. Want dat is misschien wel even vervelend voor dat kind, maar niet zo vervelend als een luie slapjanus zijn. Met een IQ van 176, dat dan weer wel. Als hij tenminste naar zijn vader aardt.

Jan Heemskerk (53) is radiopresentator en tv-maker, theaterkneus en boekenschrijver, maar eerst en vooral vader van drie prachtzoons bij twee vrouwen. Je mag hem natuurlijk altijd mailen: jan@kekmama.nl

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Ouders die hun kind niet laten inenten, zullen voortaan worden benaderd door experts over het belang van vaccineren. Dat meldt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Blokhuis gaat de strijd aan met anti-vaxxers omdat de vaccinatiegraad in Nederland daalt. Hij wil dat ouders die hun kind niet laten inenten, gaan inzien hoe belangrijk de vaccinaties zijn. Bijvoorbeeld door ze actief te laten benaderen door experts. 'We gaan het niet door de strot duwen, maar we gaan wel alles op alles zetten om de mensen te doordringen van het belang van vaccineren', zegt hij. Een team van experts wordt getraind in het voeren van deze gesprekken. Tijdens de gesprekken moeten de redenen van de ouders om geen prik te halen centraal staan en krijgen ouders objectieve, wetenschappelijke informatie. Dit gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de ouders.

 

Lees ook:
RIVM steekt twee miljoen in voorlichting over vaccineren >


Zorgelijk

Afgelopen zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in ons land is gedaald naar 90%. Zeker 95% is nodig om een virusuitbraak te kunnen stoppen. In 250 van de 380 gemeenten nam de vaccinatiegraad in 2018 af ten opzichte van vorig jaar. Volgens de staatssecretaris is de daling 'heel zorgelijk'. Hij gaat daarom ook nepnieuws over vaccineren aanpakken. Blokhuis: 'Verkeerde en onjuiste berichten op internet pakken we aan. Een team van onafhankelijke experts gaat actief reageren op berichten die niet kloppen. Onzinberichten worden weersproken.' Bovendien krijgen jongeren die niet volledig gevaccineerd zijn vanaf volgend jaar een extra oproep om de prikken alsnog gratis te halen.

 

Onderzoek

Ouders worden niet verplicht om hun kind te vaccineren, aldus Blokhuis: 'Je kunt mensen niet dwingen om een spuit in hun lijf te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.' Er wordt wel een onderzoek ingesteld naar de wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijke oplossingen die kinderopvangen kunnen gebruiken om de veiligheid te waarborgen nu de vaccinatiegraad daalt. De resultaten hiervan worden halverwege 2019 verwacht.


Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

buisjes-in-oren-kinderen

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking of niet zo goed hoort, kán er een buisje in het oor worden geplaatst. Maar wat zijn trommelvliesbuisjes precies? Wat doen ze? En wanneer heeft je kind ze nodig?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Wat zijn buisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn plastic buisjes die niet groter zijn dan 1,5 millimeter: kleiner nog dan een luciferkop, dus.

 

Lees ook
Fotoserie: In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer  >

 

Waar zijn ze goed voor?

Vaak worden ze voor twee dingen gebruikt: als je kind meerdere oorontstekingen heeft gehad (zo'n vier in één jaar) of last heeft van langdurig gehoorverlies door bijvoorbeeld vocht of slijm achter het trommelvlies - ook wel 'lijmoor' genoemd. Dit laatste wordt in eerste instantie veroorzaakt door een flinke verkoudheid, maar ook een vergrote neusamandel kan de oorzaak zijn. Of een slecht werkende buis van Eustachius.

Door de buisjes ontstaat er een tijdelijke 'opening' tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hier kan ontstekingsvocht (bij oorontsteking) of slijm (bij een lijmoor) weglopen. Ook komt er via die buisjes weer lucht in het oor terecht, waardoor geluid beter doorkomt en je kind dus makkelijker kan horen.

 

Hoe worden de buisjes geplaatst?

Bij problemen stuurt de huisarts jullie door naar een kno-arts. Deze onderzoekt wat precies de oorzaak is van de (geh)oorproblemen en kijkt of buisjes nodig zijn. Vervolgens worden de buisjes geplaatst door middel van een korte, simpele operatie onder narcose: de arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies, haalt het vocht of slijm achter het trommelvlies vandaan en vervolgens wordt het buisje erin geplaatst. Deze ingreep duurt vaak maar een paar minuten en na de operatie mag je kind in principe binnen een paar uur weer naar huis. Wel moeten jullie twee weken na de operatie op controle komen. Vervolgens om de zes maanden, tot de buisjes uitgestoten zijn.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >