Jan Heemskerk

Kek Mama columnist en vader Jan Heemskerk spaart ons niet, en zichzelf nog minder. Hij legt het ons nog één keer uit. Deze maand: dochters. 

Zoals jullie weten ben ik de trotse vader van drie zoons. En moet ik het dus doen zonder dochters. Zo is het leven. Als ze maar gezond zijn, zeg ik altijd. Desondanks: veel mensen vinden dat zielig voor mij, ik schijn heel wat te missen. Maar ik heb er persoonlijk niet zo’n last van dat ik geen dochters heb. Mevrouw Heemskerk wel een beetje. Die doet nog weleens leentjebuur bij vrienden, om hier en daar wat dochters te knuffelen, te vlechten en andere meisjesdingen mee te doen. Mijn vrouw, die had nog wel een dochter willen hebben. Ik denk: vooral om dingen voor te kopen. Kleren en spulletjes. Gedoetjes en rommeltjes. Dat je voelt: hadden wij een dochter gehad, waren we allang aan de bedelstaf. Ik zit er dus niet zo mee. Dat ik geen dochters heb. Ik zie er verder ook de aardigheid niet zo van, om eerlijk te zijn. Ik bedoel: ik heb niks tegen meisjes. Heus niet.

Minivrouwen met minivrouwenstreken 

Ik constateer alleen dat het minivrouwen zijn, met minivrouwenstreken. Zo kunnen ze heel goed gemene dingen over andere meisjes zeggen. Nuffig hun neusje ophalen. Schril schreeuwen en stampvoetend huilen. Dat soort dingetjes. Emotionele dingetjes. Hysterische dingetjes. Jongens zijn ook niet alles, hoor, maar ze zijn in elk geval overzichtelijk. Het zijn minimannen: simpele wezens met grove emoties (boos, blij, verdrietig) die gemakkelijk zijn te managen (“Ben je verdrietig, jongen?” “Ja, pap.” “Zakje chips?” “Ja!”). Jongens doen wat je zegt, en zo niet, doen ze na enig opvoedkundig geweld alsnog wat je zegt. En dragen je dan geen kwaad hart toe, want ze hadden erom gevraagd. Jongens zijn de top, qua kinderen.

"Dat moet je meemaken" 

Ik vraag dan ook weleens aan die vaders van dochters: “Wat is er precies zo leuk aan dochters?” Want ik ben van goede wil en wil me graag laten overtuigen. “Dat valt niet uit te leggen”, zeggen ze dan. “Dat moet je meemaken. De liefde van een dochter voor haar vader laat zich met niets vergelijken, zo mooi. Je weet niet wat je mist.” Het meest concrete dat ik er ooit heb kunnen uitsleuren is: ze doen zo goed hun best op school. Ik hoorde van de week mevrouw Heemskerk onze jongste zoon uitleggen waarom hij de disco op zeilkamp nu nog stom vindt, maar over een paar jaar niet meer, want: “Dan heb je belangstelling voor meisjes”.

Hij keek er bedenkelijk bij, alsof hij zich zoiets belachelijks niet kon voorstellen. Maar zijn moeder heeft gelijk: zijn broers moesten op die leeftijd ook niets van meisjes weten, maar hebben allebei inmiddels vaste verkering. En ik? Ik vind het heel gezellig dat ik schoondochters heb. Want die zijn niet mijn zorg, maar die van mijn zoons. En die van hun vaders. De arme drommels.

Jan Heemskerk (53) is radiopresentator en tv-maker, theaterkneus en boekenschrijver, maar eerst en vooral vader van drie prachtzoons bij twee vrouwen. Je mag hem natuurlijk altijd mailen: jan@kekmama.nl

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >