Ionica checkt: 3 jaar kleuteren

21.09.2015 18:28
Ionica checkt

Kek Mama-columnist Ionica Smeets checkt elke maand opvoedfabels en -feiten. Zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Deze maand: 3 jaar kleuteren.

 

Het nieuwe schooljaar was amper begonnen toen een bezorgde moeder me aanklampte over vólgend jaar. Was ik niet bang dat Tex nog een jaar moest kleuteren? Tex is van oktober, net als de zoon van de vrouw die me aansprak. Zij maakte zich nu al druk over de vraag of onze jongens volgend jaar wel naar groep drie mogen. Ik had er nog niet eens over nagedacht, maar door haar vraag besefte ik ineens dat ik inderdaad liever niet wilde dat Tex nog een jaar in de kleuterklas bleef. Was mijn gevoel ergens op gebaseerd? Oftewel: krijgen kinderen die drie jaar kleuteren een achterstand?

Veel scholen hanteren 1 oktober als peildatum. Word je voor die tijd zes, dan mag je door naar groep drie. Ben je daarna jarig, dan moet je nog wat langer knippen en plakken. Het gekke is dat al meer dan twintig jaar in de wet staat dat scholen niet op die manier mogen werken. Ze moeten per kind kijken naar de ontwikkeling en op basis daarvan beslissen of hij of zij klaar is voor groep drie. Ongeacht of dat kind in september of maart jarig is.

De hele column van Ionica staat in Kek Mama 10.

Ionica Smeets (36) is wiskundige en hoogleraar wetenschapscommunicatie. Ze woont samen met Han en is moeder van Tex (5) en Rifka (1).