Zodra de bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoederwand, kan er een innestelingsbloeding ontstaan. Hoe dit precies werkt en wat je er zelf van merkt, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt merken dat je zwanger bent, zoals gevoelige borsten of misselijkheid. Een innestelingsbloeding hoort ook in dat rijtje. Het bevruchte eitje hecht zich bij de innesteling vast aan het baarmoederslijmvlies in je baarmoederwand. Bij dat proces kan een bloedvaatje geraakt worden en zorgen voor een kleine bloeding. Je baarmoedermond staat in je vruchtbare periode een beetje open en daardoor kan dat kleine beetje bloed naar buiten komen.
Lees verder onder de advertentie
Krijgt elke zwangere vrouw een innestelingsbloeding?
Nee, sterker nog: de kans dat je die krijgt is niet groot. Maar twintig tot dertig procent van alle zwangere vrouwen ervaart dit. Als je behoort tot de overige groep: geen paniek. Als je geen innestelingsbloeding krijgt is er namelijk niets aan de hand.
Wanneer vindt de innesteling plaats?
Dit gebeurt tussen de zes en twaalf dagen na je ovulatie. Gemiddeld is dat negen dagen na je eisprong.
Je kunt de innesteling zelf berekenen door negen dagen op te tellen bij je meest recente ovulatie. Of tel vijf dagen af van de datum dat je ongesteld zou moeten worden. Verlies je rond die tijd wat bruinig of rood bloed? Dan kan het zijn dat het een innestelingsbloeding gaat.
Vaak merk je maar een paar uur of een aantal dagen dat je wat bloed verliest en dit is ook maar een klein beetje. Het kan roze-achtig of wat rood van kleur zijn, maar meestal is het bruinig. Dat komt omdat het wat langer kan duren voordat het bloed je lichaam verlaat – daarom spreek je ook wel van ‘oud’ bloed.
Lees verder onder de advertentie
Geeft het fysiek klachten? Dat kan, maar hoeft niet. Sommige vrouwen hebben last van wat lichte krampen.
Echt zwanger?
Verwar het bloedverlies van een innestelingsbloeding niet met dat van je menstruatie. Bij een innestelingsbloeding ben je daadwerkelijk zwanger en als je ongesteld wordt, natuurlijk niet.
Zodra je een kinderwens hebt en tussen je eisprong en menstruatie wat licht bloed verliest, wil je het liefst meteen weten of het om een innestelingsbloeding ging en je dus zwanger bent. Probeer toch nog even te wachten met het doen van een zwangerschapstest. Bij de innestelingsbloeding is namelijk niet altijd al te meten of je zwanger bent.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).