Innestelingsbloeding: wat is het en wat merk je er van?

04.05.2020 09:22
innestelingsbloeding wat is het Beeld: Shutterstock

Zodra de bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoederwand, kan er een innestelingsbloeding ontstaan. Hoe dit precies werkt en wat je er zelf van merkt, leggen we je uit.

Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt merken dat je zwanger bent, zoals gevoelige borsten of misselijkheid. Een innestelingsbloeding hoort ook in dat rijtje. Het bevruchte eitje hecht zich bij de innesteling vast aan het baarmoederslijmvlies in je baarmoederwand. Bij dat proces kan een bloedvaatje geraakt worden en zorgen voor een kleine bloeding. Je baarmoedermond staat in je vruchtbare periode een beetje open en daardoor kan dat kleine beetje bloed naar buiten komen.
 

Krijgt elke zwangere vrouw een innestelingsbloeding?

Nee, sterker nog: de kans dat je die krijgt is niet groot. Maar twintig tot dertig procent van alle zwangere vrouwen ervaart dit. Als je behoort tot de overige groep: geen paniek. Als je geen innestelingsbloeding krijgt is er namelijk niets aan de hand.

Wanneer vindt de innesteling plaats?

Dit gebeurt tussen de zes en twaalf dagen na je ovulatie. Gemiddeld is dat negen dagen na je eisprong. 

Je kunt de innesteling zelf berekenen door negen dagen op te tellen bij je meest recente ovulatie. Of tel vijf dagen af van de datum dat je ongesteld zou moeten worden. Verlies je rond die tijd wat bruinig of rood bloed? Dan kan het zijn dat het een innestelingsbloeding gaat.

 

Nog meer weten over zwanger worden of zijn?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Wat merk je ervan?

Vaak merk je maar een paar uur of een aantal dagen dat je wat bloed verliest en dit is ook maar een klein beetje. Het kan roze-achtig of wat rood van kleur zijn, maar meestal is het bruinig. Dat komt omdat het wat langer kan duren voordat het bloed je lichaam verlaat – daarom spreek je ook wel van ‘oud’ bloed.

Geeft het fysiek klachten? Dat kan, maar hoeft niet. Sommige vrouwen hebben last van wat lichte krampen.

Echt zwanger?

Verwar het bloedverlies van een innestelingsbloeding niet met dat van je menstruatie. Bij een innestelingsbloeding ben je daadwerkelijk zwanger en als je ongesteld wordt, natuurlijk niet.

Zodra je een kinderwens hebt en tussen je eisprong en menstruatie wat licht bloed verliest, wil je het liefst meteen weten of het om een innestelingsbloeding ging en je dus zwanger bent. Probeer toch nog even te wachten met het doen van een zwangerschapstest. Bij de innestelingsbloeding is namelijk niet altijd al te meten of je zwanger bent.
 

Bron: 24 Baby

 

 

Lees ook: Ovulatiepijn: kun je de eisprong voelen? >