Fotografie: Nick van Ormondt
Fotografie: Nick van Ormondt

Kinderen en hun knuffels, een hechtere vriendschap bestaat er soms niet. SBS6-presentatrice Gallyon van Vessem vond dat het tijd was voor een boek over dit thema. In het Groot Nederlands Knuffelboek, een voorleesboek voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar oud, zal ze honderd kinderen portretteren met hun knuffel.

Gallyon is ontzettend druk met alle voorbereidingen, maar had gelukkig even de tijd om ons te woord te staan. 'Komende dagen fotograferen we honderd kinderen met hun knuffel. Kinderen die geadopteerd zijn, een multiculturele achtergrond hebben of juist oer-Hollands zijn. Maar we portretteren ook kinderen uit gebroken gezinnen, kinderen met een onbezorgde jeugd en kinderen waarvan de ouders het financieel niet makkelijk hebben. Kinderen in alle soorten en maten die één ding gemeen hebben: de onvoorwaardelijke liefde voor hun knuffel.'

Niet in de wasmachine

Gallyon wist al snel dat ze een boek wilde maken over dit thema. 'Een knuffel geeft troost op de verdrietige momenten, geeft zelfvertrouwen bij onzekerheid en is het meest doorleefde ‘ding’ in huis. Én een knuffel mag beslist niet in de wasmachine', lacht ze.

Dat is toch leuk

Het Groot Nederlands Knuffelboek verschijnt begin mei. Overigens is Gallyon nog op zoek naar een paar kinderen die graag met hun knuffel op de foto willen op zondag 31 januari. Iets voor jouw kind? Stuur dan de naam van je kind en de knuffel naar knuffelboek@outlook.com. Vertel er ook bij waarom deze knuffel zo belangrijk is voor je kind. Je mag ook foto's meesturen, maar dat hoeft niet. De shoot zal plaats vinden bij Nick van Ormondt in Halfweg.

Mocht je nu nog niet om zijn, kijk dan vanavond om 22.55 uur naar Shownieuws om meer over het knuffelboek te weten te komen.

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

positief opvoeden
Beeld: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Makkelijk gezegd, maar hoe pak je zoiets aan?

Wij hebben als handvat de vijf basisprincipes op een rij gezet.
 

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een hele logische. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. En dit helpt om z'n vaardigheden te ontwikkelen. Wat hierbij heel belangrijk is? Een veilig huis. Berg medicijnen goed op, leg gevaarlijk spul buiten bereik van je kind en zet hekjes voor de trappen. Zo kun jij ook wat meer ontspannen en hoef je geen politieagent te spelen.
 

2. Laten leren door positieve ondersteuning

Je hoeft echt niet elke minuut van de dag met je kinderen te spelen, maar het is wel belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren: een schouderklopje op z'n tijd is altijd fijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: complimenten >

 

3. Een aansprekende discipline hanteren

Stel duidelijke regels op en leg op een heldere manier uit wat je kind fout doet wanneer hij of zij zich niet aan deze regels houdt. Belangrijk hierbij is: reageer snel en doortastend. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat-ie kan verwachten en zich zeker en veilig voelt. Extra tip: je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht, dan stopt het vanzelf.
 

4. Realistische verwachtingen hebben

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, én in hun eigen tempo. Je koter moet er dan ook aan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Blijf realistisch en onthoud dat niemand perfect is. Oh, en wees ook niet te streng voor jezelf.
 

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit is een hele belangrijke: als je goed voor jezelf zorgt, wordt de opvoeding van je kind daar ook makkelijker en leuker van. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn en je zult zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft.

Bron: Positiefopvoeden.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >