Heeft jouw kind een loopoor? Dit kun je doen

06.02.2019 09:59
tips-loopoor-kind

Een loopoor is een kwaal die vooral bij kinderen voorkomt. Maar wat is het precies? Hoe ontstaat het? En nog belangrijker: wat kun je ertegen doen? Wij zetten het voor je op een rij.

Wat is een loopoor?

Bij een loopoor komt er vanuit het middenoor (ontstekings)vocht uit het oor van je kind. Dit kan aan één of beide kanten zijn. Vaak wordt het veroorzaakt door een middenoorontsteking als gevolg van een verkoudheid, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Het plaatsen van buisjes, bijvoorbeeld. Of een ontsteking van de uitwendige gehoorgang als gevolg van eczeem in het oor.  

 

Middenoorontsteking

Heeft jouw kind een middenoorontsteking? Dan zijn er via de buis van Eustachius bacteriën of een virus in het middenoor terechtgekomen, met als gevolg dat de boel kan gaan ontsteken en dicht komt te zitten. De bacteriën en het vocht kunnen geen kant op, waardoor er druk op het trommelvlies komt te staan. Als de druk te hoog wordt, kan er een scheurtje of gaatje in het trommelvlies komen. Hierdoor loopt het ontstekingsvocht naar buiten.

Feit: kinderen hebben meer kans op een middenooronsteking, omdat de buis van Eustachius korter is. Bovendien lopen kinderen vaker infecties op dan volwassenen.

 

Lees ook
Dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Symptomen van een loopoor

  • Er komt vocht uit één of twee oren
  • Je kind heeft oorpijn
  • Je kind hoort slechter
  • Je kind kan verkouden zijn (of is net verkouden geweest)
  • In geval van eczeem kan je kind jeuk hebben in het oor

 

Wat kun je doen?

Een loopoor is helaas moeilijk te voorkomen (bijna acht op de tien kinderen krijgt voor het derde jaar wel een keer een middenoorontsteking) maar gelukkig geneest het meestal vanzelf. Duurt het langer dan een week? Dan kan de huisarts antibiotica of oordruppels geven. Verder belangrijk om rekening mee te houden: 

  • Laat je kind niet zwemmen met een loopoor
  • Stop geen watjes in het oor
  • Gebruik geen wattenstaafjes om het vocht te verwijderen, daarmee kun je het trommelvlies beschadigen
  • Douchen kan gewoon, maar het liefst zonder zeep

Bron: Thuisarts.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >