Een loopoor is een kwaal die vooral bij kinderen voorkomt. Maar wat is het precies? Hoe ontstaat het? En nog belangrijker: wat kun je ertegen doen? Wij zetten het voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een loopoor?
Bij een loopoor komt er vanuit het middenoor (ontstekings)vocht uit het oor van je kind. Dit kan aan één of beide kanten zijn. Vaak wordt het veroorzaakt door een middenoorontsteking als gevolg van een verkoudheid, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Het plaatsen van buisjes, bijvoorbeeld. Of een ontsteking van de uitwendige gehoorgang als gevolg van eczeem in het oor.
Lees verder onder de advertentie
Middenoorontsteking
Heeft jouw kind een middenoorontsteking? Dan zijn er via de buis van Eustachius bacteriën of een virus in het middenoor terechtgekomen, met als gevolg dat de boel kan gaan ontsteken en dicht komt te zitten. De bacteriën en het vocht kunnen geen kant op, waardoor er druk op het trommelvlies komt te staan. Als de druk te hoog wordt, kan er een scheurtje of gaatje in het trommelvlies komen. Hierdoor loopt het ontstekingsvocht naar buiten.
Lees verder onder de advertentie
Feit: kinderen hebben meer kans op een middenooronsteking, omdat de buis van Eustachius korter is. Bovendien lopen kinderen vaker infecties op dan volwassenen.
Je kind kan verkouden zijn (of is net verkouden geweest)
In geval van eczeem kan je kind jeuk hebben in het oor
Wat kun je doen?
Een loopoor is helaas moeilijk te voorkomen (bijna acht op de tien kinderen krijgt voor het derde jaar wel een keer een middenoorontsteking) maar gelukkig geneest het meestal vanzelf. Duurt het langer dan een week? Dan kan de huisarts antibiotica of oordruppels geven. Verder belangrijk om rekening mee te houden:
Lees verder onder de advertentie
Laat je kind niet zwemmen met een loopoor
Stop geen watjes in het oor
Gebruik geen wattenstaafjes om het vocht te verwijderen, daarmee kun je het trommelvlies beschadigen
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.