Beeld: Getty
Beeld: Getty

Als moeder wil je ingrijpen, maar je kunt weinig doen als jouw kind gepest wordt. Gedragsdeskundige Kees van Overveld pleit voor een methode die misschien wel gaat helpen: verplichte les in sociale vaardigheden tegen pesten. 

Als het aan Van Overveld ligt beginnen de kinderen in groep 1 met de lessen en eindigen ze pas in groep 8. In de eerste jaren ligt de focus op emotionele vaardigheden. "Een kind dat leert omgaan met zijn emoties, zoals angst en woede, kan beter omgaan met andere kinderen. En staat meer open voor kinderen die anders zijn," zegt de gedragsdeskundige. Ook leren ze sociale vaardigheden, zoals rustig en afstandelijk reageren op kinderen die hen proberen uit te lokken. 

Veilig op school

Van Overveld gaf in 2013 al advies aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. De input van hem en andere experts leidde in 2015 tot de wet Veiligheid op school. Deze wet zorgt er onder andere voor dat juffen en meesters verplicht zijn om kinderen te vragen of zij zich veilig voelen op school.

De gedragsdeskundige is alleen niet erg te spreken over de aanpak van het ministerie. Van Overveld raadt het ministerie nogmaals aan in te zetten op preventie, niet op het "opruimen van de scherven achteraf". Volgens hem richt de nieuwe wet zich teveel op de korte termijn en past deze precies in het ambtstermijn van Dekker. Ook verschilt de aanpak heel erg. De ene school kiest ervoor om wel in alle klassen een pestprotocol in te voeren, de andere heeft alleen lessen bedacht voor groep 2 of groep 8. Als het aan Van Overveld ligt komt hier meer eenheid in én komt er een aanpak tegen pesten voor de lange termijn.

Bron Metronieuws

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >