Als moeder wil je ingrijpen, maar je kunt weinig doen als jouw kind gepest wordt. Gedragsdeskundige Kees van Overveld pleit voor een methode die misschien wel gaat helpen: verplichte les in sociale vaardigheden tegen pesten.
Lees verder onder de advertentie
Als het aan Van Overveld ligt beginnen de kinderen in groep 1 met de lessen en eindigen ze pas in groep 8. In de eerste jaren ligt de focus op emotionele vaardigheden. “Een kind dat leert omgaan met zijn emoties, zoals angst en woede, kan beter omgaan met andere kinderen. En staat meer open voor kinderen die anders zijn,” zegt de gedragsdeskundige. Ook leren ze sociale vaardigheden, zoals rustig en afstandelijk reageren op kinderen die hen proberen uit te lokken.
Lees verder onder de advertentie
Veilig op school
Van Overveld gaf in 2013 al advies aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. De input van hem en andere experts leidde in 2015 tot de wet Veiligheid op school. Deze wet zorgt er onder andere voor dat juffen en meesters verplicht zijn om kinderen te vragen of zij zich veilig voelen op school.
Lees verder onder de advertentie
De gedragsdeskundige is alleen niet erg te spreken over de aanpak van het ministerie. Van Overveld raadt het ministerie nogmaals aan in te zetten op preventie, niet op het “opruimen van de scherven achteraf”. Volgens hem richt de nieuwe wet zich teveel op de korte termijn en past deze precies in het ambtstermijn van Dekker. Ook verschilt de aanpak heel erg. De ene school kiest ervoor om wel in alle klassen een pestprotocol in te voeren, de andere heeft alleen lessen bedacht voor groep 2 of groep 8. Als het aan Van Overveld ligt komt hier meer eenheid in én komt er een aanpak tegen pesten voor de lange termijn.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen