‘Strenge bedtijdregels voor de kinderen? Wij doen er niet aan’

14.12.2022 14:09
kind verantwoord snoepen Beeld: Unsplash

Je kunt elke dag in de stress schieten in een poging je kroost in ’t gareel te krijgen, of je kunt denken: wat zal het ook. Deze ouders kiezen voor het laatste.

Miranda (42): “Elke dag één snoepje en alleen als je het vraagt: ik geloof daar niet zo in. Dus hebben mijn dochters (6 en 8) ieder hun eigen snoeppot. Op hun bureaus. Die wordt eens per maand riant gevuld en ze mogen zelf bepalen hoeveel ze ervan nemen.

Vreten ze alles in één keer op? Prima, maar dan is er de rest van de maand dus niks meer. En wie zuinig snoept, heeft na een maand een voorraad. De oudste is altijd binnen vijf dagen door haar voorraad heen, mijn jongste heeft inmiddels een tweede pot omdat ze zoveel over heeft. Allebei prima, zo leren ze op hun eigen manieren omgaan met eten – én sparen.”

Lees ook – Even geen regels: ‘Soms zitten mijn zonen gerust vijf uur achter elkaar op Fortnite’ >

Op tijd naar bed

Marieke (36): “Die strikte regels van op tijd naar bed en netjes op je eigen kamer; wij doen er niet aan. Met drie kinderen – nu 4, 3 en 2 – kort op elkaar, werd ik er horendol van; er wilde er altijd wel eentje niet slapen, of bij ons in bed, of nog even kroelen, of iets anders waardoor ik na een doodvermoeiende dag niet aan mijn avond toekwam.

“Ons leven – of in elk geval de avond – is er een stuk rustiger op geworden”

Toen mijn man en ik het een jaar geleden loslieten, ontstond er iets moois. We brachten ze nog wel om zeven uur naar boven, maar als we ze daarna gewoon lieten rommelen, bleken ze zelf in ons bed te kruipen, of bij elkaar op een van de kinderkamers. Ons leven – of in elk geval de avond – is er een stuk rustiger op geworden. Als ze maar slapen.”

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.