Baby’s beginnen al met een paar maanden te grijpen en graaien met hun handjes. Later pakken ze spullen tussen duim en wijsvinger. Dat hoort allemaal bij de ontwikkeling van de fijne motoriek.
Lees verder onder de advertentie
Het ontwikkelen van de fijne motoriek begint dus al vroeg. Alle subtiele bewegingen die je kind maakt, horen bij de fijne motoriek. Denk aan blokken op elkaar zetten, knoopjes vastmaken, knippen en kralen rijgen. Onder grove motoriek vallen de grotere bewegingen, zoals zwaaien, kruipen en springen. In het volgende overzicht zetten we de fijne motoriek van kinderen per leeftijd op een rij. Natuurlijk zijn dit gemiddeldes en kan het ene kind bewegingen eerder dan het andere.
We zetten per leeftijd de fijne motoriek van een baby tot een jaar op een rij:
1 tot 3 maanden oud: je baby heeft nog gesloten handjes en de grijpreflex is nog aanwezig. Dat betekent dat je baby je vinger vastgrijpt, nog niet bewust, maar in een reflex.
3 tot 6 maanden oud: zo rond de 3 tot 4 maanden begint je baby bewust in het rond te grijpen. Wanneer het ongeveer 5 tot 6 maanden oud is, ontdekt het de eigen voetjes. Daarnaar grijpen is net zo leuk als naar de bril van oma of de haren van een broer of zus.
6 tot 9 maanden oud: je baby kan een speeltje van de ene in de andere hand brengen. Ook pakt het steeds vaker speelgoed, zoals een blokje, tussen duim en wijsvinger.
9 tot 12 maanden oud: rond deze leeftijd leert je kindje om te wijzen. Een lastige vaardigheid, maar wanneer je baby het onder de knie heeft, wijst het graag van alles aan.
Na een jaar ontwikkelt de fijne motoriek van je kind nog veel verder. Op een gegeven moment leert je kind knippen, tekenen en daarna schrijven. Dit is de fijn motorische ontwikkeling vanaf 1 jaar:
Lees verder onder de advertentie
1 tot 1,5 jaar oud: je kindje leert in deze periode om steeds fijnere bewegingen te maken. Zo kan het twee blokjes voorzichtig op elkaar zetten en iets te eten pakken tussen duim en wijsvinger. Zoals een rozijntje of stukje fruit.
1,5 tot 2 jaar oud: je baby leert zelf met een lepel eten, papier te scheuren, blokken in de juiste vorm van een blokkendoos doen en duploblokjes uit elkaar halen.
2,5 tot 3 jaar oud: op deze leeftijd leert je dreumes om te prikken, knippen, plakken en rijgen. Ook tekenen met een potlood gaat steeds beter.
3,5 tot 4 jaar oud: je dreumes kan nu de eigen jas aan en uit doen, inclusief het openen en sluiten van de rits. Ook zelfstandig eten met bestek gaat heel goed, net als het omslaan van bladzijden in een boek.
4 jaar oud: de fijne motoriek van je peuter is al flink ontwikkeld. Je kind kan nu knippen, poppetjes tekenen, een glas drinken inschenken zonder morsen en een eenvoudige puzzel maken.
Stimuleer je kind
Op de basisschool krijgt je kind de fijne bewegingen nog meer onder de knie. Het is voor leerkrachten heel fijn als kinderen van vier jaar zonder hulp kunnen prikken, knippen, plakken en tekenen. Je stimuleert de fijne motoriek van je kind door samen te knutselen of klusjes te doen, zoals de tafel poetsen met een doekje.
Lees verder onder de advertentie
Laat je kind ook vooral veel zelf doen. Peuters vinden dat geweldig en het stimuleert ze om zichzelf aan te kleden en schoenen aan te trekken. Duurt misschien wat langer, maar het is wel heel goed voor de fijn motorische ontwikkeling.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Wat doet meer pijn: een trap in je ballen of een bevalling? Het klinkt als een slechte mop, maar volgens cabaretier Lisa Loeb laat deze vraag perfect zien hoe de maatschappij naar vrouwen en pijn kijkt. In haar column op NPO Radio 1 spreekt ze zich hierover uit.