Een zorgwekkende trend: kinderen verliezen kracht en ontwikkelen zich motorisch niet goed

21.06.2024 10:22
kinderen bewegen Bron: Pexels

Kinderen spelen steeds minder buiten en brengen meer tijd door voor de televisie of een tablet. Dat heeft zorgwekkende gevolgen voor hun motorische vaardigheden, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.

Sanne de Vries, lector Gezonde Leefstijl aan de Haagse Hogeschool, luidt de alarmbel: bijna 1 op de 5 kinderen ontwikkelt zich motorisch niet goed doordat ze te weinig bewegen. Dat is écht iets om ons zorgen over te maken.

Het huidige hoofdlijnenakkoord schenkt geen aandacht aan bewegingsonderwijs, en dat moet veranderen, vindt De Vries. Kinderen bewegen te weinig, en dat zie je terug in hun kracht en lenigheid. Ze zitten te vaak binnen en worden met de auto of bakfiets naar school gebracht. Oudere kinderen pakken steeds vaker de fatbike of elektrische fiets, wat ook niet helpt.

Veel kinderen spelen nooit buiten en bewegen weinig

De Vries maakt zich grote zorgen. “40 Procent van de kinderen haalt de beweegrichtlijnen niet en één op de tien speelt nooit buiten.” Dat zijn schokkende cijfers. Bewegen is niet alleen leuk, maar essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Kinderen die nu veel bewegen, blijven dat vaak doen als ze ouder zijn. Dit helpt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Bewegen is ook nog eens goed voor de taalontwikkeling van je kind. “Als kinderen met elkaar aan het bewegen zijn, dan communiceren ze natuurlijk ook onderling met elkaar. Ze geven elkaar bijvoorbeeld aanwijzingen en juichen. Bewegen, praten en juichen gaan heel vaak samen,” legt De Vries uit. Dus terwijl ze rondrennen, leren ze ook nog eens goed met elkaar te praten.

Wie speelt een rol in de motoriek van kinderen?

Volgens De Vries ligt de verantwoordelijkheid bij ons allemaal. Ouders spelen een cruciale rol door bewegen te stimuleren. Maar ook gemeenten moeten zorgen voor veilige speelplekken en sportfaciliteiten. “Het moet mogelijk zijn om in je buurt buiten te kunnen spelen, te kunnen sporten, veilig op de stoep te lopen of fietsend ergens naartoe te gaan,” zegt De Vries. Dat is nu niet in elke gemeente het geval.

Luister naar de kinderen

Het nieuwe kabinet moet de motorische ontwikkeling van kinderen prioriteit geven. Een kinderraad of kinderburgemeester in elke gemeente zou daarbij helpen. Kinderen weten vaak heel goed wat ze willen en nodig hebben. Te vaak worden beslissingen voor kinderen genomen door volwassenen die hun leefwereld niet volledig begrijpen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.