In samenwerking met Kek Mama

Een wondje behandelen? Zo doe je dat

21.07.2017 07:08

Met een nieuwsgierige dreumes of peuterpuber in huis zit een ongeluk in een klein hoekje. Maar hoe verzorg je een wondje nu het beste? Wij zetten de belangrijkste tips op een rij én lichten feiten en fabels toe.

Stap 1: reinigen

Was voordat je een wond gaat behandelen je handen. Maak de wond vervolgens schoon met water en verwijder zorgvuldig vuil en zand. Tip: gebruik een zachte straal (wel zo prettig) en dep de wond droog.

Stap 2: het bloeden stoppen

Een klein wondje stopt al snel met bloeden. Als dit niet gebeurt, oefen je wat druk uit op de wond met een niet klevend gaasje of verband totdat het bloeden stopt.

Eén van de grootste misverstanden is toch wel dat een wond aan de lucht moet drogen.

Stap 3: plakker erop

Last but not least; een pleister. Een pleister beschermt de wond tegen wrijving, bacteriën en besmetting, en creëert omstandigheden waarin de wond ongestoord kan genezen. Gebruik je de Hansaplast-pleisters met Antibacterieel Zilver, dan weet je zeker dat je goed zit. Deze plakkers bevatten namelijk een unieke technologie door de toevoeging van zilveren deeltjes aan het wondkussen. Het is een technisch verhaal, maar zodra de zilverionen met de wond in contact komen, vernietigen ze schadelijke bacteriën. Hierdoor vermindert de kans op infecties en littekenvorming.

Stap 4: nazorg

Als de wond eenmaal gesloten is, kun je deze extra verzorgen door de huid vet te houden en – zeker tijdens de zonnige dagen – te beschermen tegen de zon met zonnebrandcrème. 

 

Feiten en fabels

Feit: wist je dat tot 50% van de wondjes ontstoken raakt? En dat veel mensen niet goed weten hoe ze een wond het beste kunnen verzorgen? Het bovenstaande stappenplan biedt de helpende hand. Er heersen ook veel misstanden rondom wondverzorging. Eén van de grootste is toch wel dat een wond aan de lucht moet drogen. Daarnaast denken veel mensen dat een korstje een teken is van gezonde genezing, dit is niet het geval. Een korstje weerhoudt de huid er zelfs van te genezen, want in zo’n droog milieu is het lastig om nieuw huidweefsel aan te maken. Hierdoor duurt het langer tot de wond dichtgaat en is de kans op infecties en littekenvorming groter. 

Krachtige plakkers

Met bovenstaand stappenplan én met zilver kun je een ontsteking dus voorkomen. In de medische wereld wordt zilver al langere tijd gebruikt om infecties te voorkomen. Zilver is, zelfs in een lage concentratie en in vergelijking met andere antibacteriële middelen, heel effectief tegen een grote groep bacteriën. 

Zilver is een handige 2-in-1 oplossing waardoor desinfecteren voor het aanbrengen van een pleister niet meer nodig is.

Hansaplast-pleister met Antibacterieel Zilver erop dus en spelen maar weer. De pleisters zijn beschikbaar in verschillende maten. De Sensitive-varianten zijn zelfs geschikt voor de gevoelige huid. De Elastic variant is extra flexibel, ideaal voor op beweeglijke plekken (verkrijgbaar vanaf €3,49).