Een dieetapp voor kinderen: dit vinden voedingsdeskundigen ervan

28.08.2019 19:57
dieetapp-voor-kinderen

Een dieetapp uit Amerika, speciaal voor kinderen tussen de 8 en 17 jaar, schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat: een petitie waarin wordt opgeroepen de app te verwijderen, is al bijna honderdduizend keer ondertekend.

Nederlandse voedingsdeskundigen begrijpen wel waarom. 

 

‘Gezondheid is meer dan gewicht’

“Kinderen moeten niet op dieet”, zegt kinderdiëtist Annet Pluister tegen RTL Nieuws. “Er zijn vaak andere oorzaken waardoor een kind zwaarder is. Daarom is het belangrijk om te kijken wat er met een kind aan de hand is waardoor het gewicht oploopt. Is het eenzaam? Wordt er thuis vaak ongezond gegeten? Gezondheid is meer dan gewicht. En daarnaast is een lager gewicht geen garantie voor een gezondere voeding.”

 

Lees ook
Zo check je of jouw kind overgewicht heeft >

 

‘Lastig om gezonde keuzes te maken’

In de app kunnen kinderen hun begingewicht en hun doelen invoeren. Ook kunnen ze voor- en nafoto’s online zetten om het eindresultaat aan hun volgers te laten zien. Geen goed idee, vindt Pluister. “Zo’n foto kan veel met het zelfbeeld van een kind doen. Zo’n ‘succesverhaal’ moet zorgen voor wilskracht: kijk, het is het andere kind gelukt, als jij de juiste keuzes maakt, lukt het jou ook.” En dat is volgens de diëtiste te kort door de bocht. “Want wie doet bijvoorbeeld de boodschappen thuis? Aan wat voor verleidingen wordt een kind blootgesteld? Als het hele gezin elke vrijdag fastfood eet, is het voor een kind wel erg lastig een gezonde keuze te maken.”

Het hele interview van RTL Nieuws lees je hier.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief >