overgewicht-bij-kinderen

Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had bijna 14 procent in 2018 overgewicht. Maar wanneer is je kind 'te zwaar'? En wat kun je doen als je kind overgewicht heeft? Je leest het hier.

Net als bij volwassenen kun je door de BMI (Body Mass Index) zien of je kind een gezond of ongezond gewicht heeft ten opzichte van zijn leeftijd en lengte. De eerste jaren wordt je kind bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (voorheen het consultatiebureau) gewogen en gemeten, zodra hij naar school gaat, neemt de jeugdarts (de vroegere schoolarts) dit over. 

Article continues after the ad

 

BMI-meter

Wil je zelf checken of je kind te zwaar is? Op de website van het Voedingscentrum vind je een BMI-meter - waar ook onderstaand schema op is gebaseerd.

Leeftijd (jongens)     BMI (jongens)

2 jaar                        15 – 18,5

3 jaar                        14,5 – 18

4 jaar                        14,3 – 17,5 

5 jaar                        14 – 17,4

Leeftijd (meisjes)     BMI (meisjes)

2 jaar                       14,7 – 18

3 jaar                      14,4 – 17,6

4 jaar                       14 – 17,3

5 jaar                        14 – 17,2

 

Lees ook
12x gezonde (en kindvriendelijke) lunchtenten in Nederland >

 

Je kind heeft overgewicht: en dan?

Als je kind te zwaar is, dan is het goed om daar snel iets aan te doen. Overgewicht vergroot namelijk - net als bij volwassenen - de kans op suikerziekte of problemen met hart- en bloedvaten. Ook op sociaal vlak kan een kind met overgewicht problemen ondervinden. Hij kan bijvoorbeeld gepest worden, weinig zelfvertrouwen krijgen en zelfs depressief worden.

Eet je kind veel snoep, chips of zoetigheden? Pas dan zijn eetpatroon aan en kies voor gezondere tussendoortjes. Ook is het belangrijk dat-ie genoeg blijft bewegen. Tip: zet je kind nooit zelf op een streng dieet, maar overleg altijd met een kinderdiëtist. Hij of zij kijkt samen met jou naar het voedings- en bewegingspatroon van je kind.

 

Gezonde eetgewoonten aanleren

Toegegeven: met al die reclame's en supermarktstellingen vol snoep, koek en ander lekkers, kan het weleens lastig zijn om jouw kind gezonde eetgewoonten bij te brengen. Daarom een paar handige tips van moeder van drie (13, 11 en 6) en gewichtscoach Mieke Kosters.

Bron: volksgezondheidszorg.info

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief >