Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had bijna 14 procent in 2018 overgewicht. Maar wanneer heeft je kind overgewicht? En wat kun je daaraan doen?
Lees verder onder de advertentie
Net als bij volwassenen kun je door de BMI (Body Mass Index) zien of je kind een gezond of ongezond gewicht heeft ten opzichte van zijn leeftijd en lengte. De eerste jaren wordt je kind bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (voorheen het consultatiebureau) gewogen en gemeten, zodra hij naar school gaat, neemt de jeugdarts (de vroegere schoolarts) dit over.
Lees verder onder de advertentie
BMI-meter
Wil je zelf checken of je kind te zwaar is? Op de website van het Voedingscentrum vind je een BMI-meter – waar ook onderstaand schema op is gebaseerd.
Als je kind te zwaar is, dan is het goed om daar snel iets aan te doen. Overgewicht vergroot namelijk – net als bij volwassenen – de kans op suikerziekte of problemen met hart- en bloedvaten. Ook op sociaal vlak kunnen kinderen met overgewicht problemen ondervinden. Ze kunnen bijvoorbeeld gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben en zelfs depressief worden.
Lees verder onder de advertentie
Een paar tips. Eet je kind veel snoep, chips of zoetigheden? Pas dan zijn eetpatroon aan en kies voor gezondere tussendoortjes. Ook is het belangrijk dat-ie genoeg blijft bewegen. Ga bijvoorbeeld samen op zoek naar een leuke sport voor je kind. Let op: zet je kind nooit zelf op een streng dieet, maar overleg altijd met een kinderdiëtist. Hij of zij kijkt samen met jou naar het voedings- en bewegingspatroon van je kind.
Gezonde eetgewoonten aanleren
Toegegeven: met al die reclames en supermarktstellingen vol snoep, koek en ander lekkers, kan het weleens lastig zijn om jouw kind gezonde eetgewoonten bij te brengen. Daarom een paar handige tips van moeder van drie (13, 11 en 6) en gewichtscoach Mieke Kosters.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Waarom jouw ‘moeilijke’ kind weleens hoogbegaafd kan zijn? Tekenen van hoogbegaafdheid zijn namelijk niet zo herkenbaar als je in eerste instantie zou denken.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.